С три титли за Китай и една за Япония завърши четвъртото издание на турнира по тенис на маса Seamaster 2018 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open, който се проведе в препълнената зала „Арена Асарел“ в Панагюрище и беше с награден фонд 160 000 долара.
С две титли – на единично и на двойки, си тръгва вторият в световната ранглиста на
сингъл Сю Син. Китайският виртуоз на писалковия хват победи на финала на единично Кента Мацудайра от Япония с 4-1 гейма (10, -10, 8, 6, 4). Мачът беше едно от украшенията на турнира, който е един от 12-те в света от най-висока категория.
„Постепенно набирам скорост. Спечелих титлата в Австралия, спечелих и в България.
Благодаря на моите треньори и на Китайската федерация по тенис на маса. Благодаря и на чудесната публика тук“, заяви Сю, който беше награден от Иван Александров, председател на Сдружение „Асарел България Оупън“.
Сю взема 250 точки да световната ранглиста и 19 000 долара от наградния фонд. За
Мацудайра останаха 125 точки и чек за 9200 долара.
При жените спечели олимпийската шампионка и бивша №1 в света Динг Нинг. В много оспорван изцяло китайски финал левичарката преодоля победителката от турнира до 21 години в Панагюрище Ван Иди с 4-3 (7, -10, -8, 8, -5, 2). В заключителния гейм Динг беше много убедителна и нейният специфичен сервис остана неразгадаем за съперничката. Тя също получи 250 точки и чек за 19 000 долара. Финалистките бяха наградени от зам.- министъра на младежта и спорта Стоян Андонов.
„Много се радвам, че точно в България спечелих първата си титла за сезона. Благодаря на зрителите, чувствах че ме подкрепят през цялото време. Мачът беше труден, Ван игра отлично, но в седмия гейм се мобилизирах и спечелих“, каза шампионката от Панагюрище.
Ма Лонг и Сю Син спечелиха очаквано титлата на двойки. Те преодоляха японския дует Масатака Моризоно и Юя Ошима с 3-1 (-9, 4, 8, 6).
„За мен беше чест да играя пред тази великолепна публика. Щастлив съм, че победихме в тази прекрасна зала“, заяви Ма, след като беше награден от Ана Финджикова, ръководител на „Човешки ресурси“ на „Асарел-Медет“ АД.