Съветничка на лидер на демократите в Конгреса на американския щат Колорадо бе наказана, защото съдействала за окачване на портрет на руския президент Владимир Путин в зала, в която се окачвали портрети на американски президенти, близо до мястото, на което трябвало да бъде поставен портрет на Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Случката станала през юли. Мястото за портрета на Тръмп останало празно, защото не били събрани необходимите 10 000 долара за неговата направа. Прогресивна група, нарекла се "Прогрес сега за Колорадо", решила да постави портрет на Путин в галерията с президентските портрети в сградата на Конгреса на Колорадо.

Сътрудничката на демократката и председателка на долната камара на местния Конгрес Крисанта Дюран - Кейти Марч, използвала правомощията си и баджа си за сигурност, за да позволи на членове на групата да внесат портрета. Той престоял в галерията за кратко.

Сенатор от Демократическата партия го видял и си направил снимка с него, а после я качил в Туитър. Така се стигнало до санкционирането на Марч и срещу нея били предприети дисциплинарни действия.

Портретът бил махнат веднага, а на Марч било отнето и правото да влиза в сградата на Конгреса без проверка за сигурност. Тя вече се извини за действията си.

От групата "Прогрес сега за Колорадо" отбелязаха, че портретът на Путин е целял да накара обществеността да осъзнае опасността от руското влияние върху Тръмп.

(БТА)