Преговорите между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел продължиха три часа в събота вечерта. Срещата се проведе в резиденцията Мезеберг на 70 км северно от Берлин.
Преди началото на срещата двамата лидери направиха кратки изявления за медиите. Те обявиха, че ще обсъждат ситуацията в Сирия, уреждането на украинския конфликт, ситуацията с договора за иранската ядрена програма, както и проекта за газопровод „Северен поток” 2.
 
Това е първата двустранна среща между Путин и Меркел в Германия след анексирането на Крим. Канцлерът подчерта, че става дума за работна среща и решения не се очакват. "На фона на толкова много и сериозни конфликти в целия свят носим отговорност – както Германия, така и Русия", подчерта Меркел, като посочи, че Русия е член на Съвета за сигурност на ООН. По време на продължилите повече от три часа разговори със сигурност е станало дума за изпращането на мисия на сините каски в Източна Украйна, което би извадило кризата от застой.В преговорите от руската страна взеха участие помощникът на президента Юрий Ушаков и заместник-ръководителя на администрацията на Кремъл - прессекретарят Дмитрий Песков.
 
Тричасовите преговори между президентът на Русия Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел в Берлин бяха задълбочени и детайлни, съобщи Дмитрий Песков след срещата.  "Това беше една много полезна дискусия за сверяване на часовниците по различни актуални, активно развиващи се въпроси," каза той. Според прессекретаря Путин и Меркел са обсъдили двустранните отношения, а също така са отбелязали растежа на търговията между Русия и Германия.Защита на "Северен поток-2"
 
Двамата лидери са се противопоставили на политизацията на проекта на газопровода "Северен поток-2", а също така са обсъдили транзита на газ през Украйна, заяви Песков. "Не е била поставена цел за достигане до някакво споразумение (поради американските санкции). Но като цяло се е стигнало до съгласие, че проектът е необходим и трябва да бъде завършен", добави той.
 
В този случай Путин и Меркел, според Песков, са се съгласили, че проектът е изгоден от търговска гледна точка и трябва да бъде защитен от атаки. "Като цяло беше прието, че проектът е напълно икономически изгоден, конкурентен, така че е необходимо да се вземат мерки, за да бъде предпазен от евентуални атаки на трети страни с цел в крайна сметка да достигне до завършването на този проект" , заяви прессекретарят на президента.Преди разговорите президентът и канцлерът излязоха със съвместно изявление пред пресата. Путин отбеляза значението на "Северен поток-2" за Европа. Той подчерта, че проектът не спира транзита на газ през Украйна.* Източници: БГНЕС, ТАСС и РИА-Новости