Едва ли има човек, който да не знае как влияе неумерената употреба на алкохол на черния дроб и психиката, а също и на концентрацията на вниманието. Оказва се, че в умерени дози алкохолът може да бъде и полезен. Това казват учените, които този път са се концентрирали на връзката между употребата на бира и способността на мъжете да оставят след себе си здраво потомство. 

Независимо от това, на мъжете, които искат да станат бащи, често се препоръчва да не прекаляват с алкохола или въобще да го спрат. Изследване, проведено от италиански учени показва, че няколко чаши бира или бутилка вино на седмица могат да увеличат количеството сперма в техния организъм, а това на свой ред увеличава репродуктивната функция.

За да стигнат до този извод, изследователите анкетирали 323 мъже за употребата на алкохол, а след това анализирали качеството на тяхната сперма. В крайна сметка станало ясно, че умерено пиещите участници в изследването имали по-високи шансове да възпроизведат здраво потомство в сравнение с тези, които не употребявали алкохол. Авторите на изследването предположили, че причината вероятно е в антиоксидантите във виното и хмела, от който се приготвя бирата. Те подобряват спермата, защитавайки клетките от увреждания. 
“Ние открихме, че мъжете, употребяващи от четири до седем единици алкохол на седмица, са с по-голям обем сперма и по-голям брой сперматозоиди. Така че умерената употреба на алкохол изглежда влияе положително на качеството на спермата при тази група от мъже”, казва водещият автор на изследването Елена Ричи. 

Тя добавя обаче, че връзката между алкохола и репродуктивната функция на мъжете, както и досега, си остава спорна, тъй като много други изследвания показват, че употребата на алкохол е свързана не с позитивни, а с негативни последствия за здравето както на мъжете, така и на жените.  

Яна БОЯДЖИЕВА