Севернокорейският лидер Ким Чен Ун нарече "разбойнически" санкциите, наложени на страната му от "враждебни сили". Той заяви това по време на посещение на туристическата зона Вонсан-Калма в югоизточната част на КНДР, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирайки КЦТА.

Ким каза, че "грандиозната" строителна кампания в крайбрежния туристически район демонстрира борбата на севернокорейския народ срещу "враждебните сили, които се опитват да го задушат с разбойнически санкции и блокада".

"Това е смъртен бой за защита на авторитета на партията и плодотворна борба за изграждане на щастието на народа", заяви той и нареди проекът във Вонсан да бъде завършен догодина, за годишнината от основаването на Корейската трудова партия (10 октомври).

Севернокорейският лидер се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп през юни в Сингапур и пое ангажимент да работи за денуклеаризацията на Корейския полуостров. Пхенян обаче не предприе конкретни стъпки за изпълнение на обещанията си и разкритикува "едностранните" искания на САЩ и техните "гангстерски методи", припомня Франс прес.

Вашингтон на свой ред настоява санкциите срещу КНДР да продължат да действат с пълна сила, за да бъде тя принудена да се откаже от ядрената си и ракетната си програма.

Срещу Северна Корея действа най-строгият санкционен режим към този момент в света, отбелязва ТАСС. Той включва финансови санкции, оръжейно ембарго и забрана за доставка на гориво за ракети. На страната също така й е забранено да изнася въглища, желязо, олово и морски продукти.

На 22 декември миналата година Съветът за сигурност на ООН въведе нови ограничения на доставките на суров петрол и нефтени продукти. Освен това бе отправено искане всички страни да изгонят работниците мигранти от Северна Корея в рамките на 24 месеца.

Туристическата зона, която се строи във Вонсан, се намира на полуостров Калма, до едноименно летище. През 2016 г. на него се състоя международен авиационен фестивал, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА. На полуострова има плаж, дълъг 4 километра, около който се планира изграждането на допълнителна инфраструктура, включително няколко хотела.