Обстановката е нагорещена, вече сте се съблекли чисто голи и остава само да нахлупите презерватива преди блаженото удоволствие. В този момент едва ли ще се сетите да погледнете срока на годност, но повярвайте ни, такъв има и той е от значение!

От какво са направени презервативите?

Обикновено презервативите се изработват от един от трите материала: латекс, полиуретан или агнешко.

„Някои хора имат латексова алергия, така че полиуретанът е много добър вариант“, казва Лея Милхиър, магистър по медицина в университета „Станфорд“. „Някои хора съобщават, че се чувстват по-добре използвайки кондоми от агнешко, но проблемът с агнешкото е, че не гарантира протекция от STD." Общото между всички тези материали е, че те не издържат завинаги.

Какъв е срокът на годност на презервативите?

„Латексовите презервативи обикновено са годни средно пет години след датата на производство, но това може да се промени в зависимост от лубрикацията, която се поставя и съхранението им“, казва д-р Джесика О'Райли, домакин на @SexWithDrJess Podcast. „Вместо да изчислявате колко дълго ще издържи презервативът, най-добре е да погледнете датата на изтичане, отпечатана върху опаковката. Съхранението е изключително важно, дръжте кутията с кондоми на сухо, тъмно и хладно място“.

Какво става ако ползвате презерватив с изтекъл срок на годност?

Шансът да се скъса при употреба е голям, както и този да се сдобиете с нежелана бременност или някоя болест, предавана по полов път.

Ако сте ползвали кондом с изтекъл срок на годност, не изпадайте в паника. След употребата му го напълнете с вода и вижте дали изтича отнякъде (така ще разберете дали има дупка). Съществува вероятност да няма нанесени щети.

И все пак съветваме ви винаги да проверявате срока на годност преди употреба!