Веществата, съдържащи се в зелето и броколите, могат да помогнат да се поддържа здравословно състояние на стомашно-чревния тракт и да се предотврати рака на дебелото черво. Това съобщава MedicalXpress .


Британски учени направиха проучване и проследиха ефекта върху индол-3-карбинола, произвеждащ се при храненето с растения от рода Брасика, върху тялото на гризачите. Установено е, че това съединение активира протеин, наречен арилов въглеводороден рецептор.

Експертите казват, че дефицитът на този протеин води до възпаление на червата и поява на рак, защото без него няма образуване на клетки, които да метаболизират хранителните вещества или да създават защита. Въпреки това, при преминаване към диета от зеле, епителът се възстановява, чревната активност се връща в нормално състояние и рискът от злокачествени тумори се намалява значително.

Според учените резултатите от проучванията показват ползите от диета, богата на зеленчуци, и потвърждават пряката връзка между рак на дебелото черво и недохранването./ Zdrave.to