Над 10 места запушихме, от които изтича мазут. Днес ще запушим още 4-5. Това е само временно решение, защото положението е критично. Това заяви пред Нова телевизия водолазът Михаил Заимов във връзка с изтичането на мазут от стар кораб, потънал край Созопол.

"Операцията по източването ще бъде изключително тежка и сложна. По мои думи най-малко 6 водолази ще трябва да работят по цял ден поне в рамките на най-малко 1 месец", добави водолазът.

Корабът трябва да се реже. Ще се работи отвън", уточни той.

В предаването взе участие и капитан Живко Петров от Изпълнителна агенция "Морска администрация". "Нямаме подготвено цялостно оборудване за справяне със ситуацията. По преценка на водолаз от една от фирмите, които ще се заеме с източването, смята, че в резервоара има 100-200 тона мазут. Възможно е и другият резервоар да е пълен", обясни той.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов също коментира темата. "Взехме решение да действаме веднага. В България има само две фирми, които могат да свършат тази процедура. Финансирането ще бъде осигурено в момента, в който се разбере каква е суамта", разкри министърът.

"Корабът има 9 танкера. Не се знае колко от тях са пълни с мазут и колко е изтекъл", каза още той.

"Мерките са взети веднага. Няма опасност от разпространение на петното. Ние можем да се справим с тази ситуация" коментира Нено Димов.