Да отразяваш националното първенство по футбол в Иран е нещо, което никой спортен журналист или фоторепортер не би искал да пропусне.

В страната, в която на жените им е забранено дори да присъстват на стадиона, за да се насладят на футболната игра, обаче, фоторепортери от женски пол нямат никакъв шанс да се докоснат до играта.

Париша Пуртахериан не позволява на забраната да застане на пътя и по време на новия футболен сезон в страната, започнал през изминалия месец. По време на мач на стадион "Ватани" жената се катери до близкия покрив и успява да отрази събитието.

Това я превръща в първата жена фоторепортер, отразила националното първенство по футбол.

"Бях в района три часа преди започването на мача. Търсих къща с изглед към стадиона, за да мога да снимам", казва 26-годишната журналистка пред "Гърдиън".

Жената се опитала да убеди собствениците на жилищата в района да я пуснат, но никой не се съгласил. И така през цялата първа половина на играта. В края на мача, обаче, един от живущите в квартала пуснал Париша на покрива. И така жената написала история.

Дръзката идея дошла по време на изминалия футболен сезон, когато Париша се натъкнала на поредица от фотографии, на които се вижда как хората гледат играта от покривите на сградите. Казала си, че това е добра идея и възможност за нея.

"Позицията на сградата не беше много добра, имаше дърво, което закриваше голяма част от терена и не успях да направя всички снимки, които исках. Въпреки това съм щастлива, че имах възможността да отразя втората половина от мача", споделя още журналистката.

"Възможността", обаче, както я нарича тя, не съществува наистина. Ако съществуваше, жената нямаше да рискува и да гледа мача от близкия покрив, а щеше да е на стадиона, редом с останалите си колеги, които са мъже. Те не катерят покриви. Те имат права.

Париша и обективът и са забелязани от неин колега на земята, който освен това успява и да я заснеме. Мъжът публикува снимките на репортерката в националните иформационни агенции и те веднага обикалят Иран, където темата за достъпа до футболните стадиони на жени е широко дебатирана.

Няколко жени са арестувани и отстранени от стадионите през последните години, след като властите разкриват как иранки са забелязани да се дегизират като мъже, за да успеят да се доберат до трибуните.

През 2006 г. дори ирански филмов режисьор създава филм, в който група момичета правят опит да влязат в стадиона по време на квалификациите за Световното първенство по футбол.

Режисьорът е задържан и изтърпява присъда от 6 г. лишаване от свобода. Освен това му е забранено да се занимава с кино за цели 20 г.

"За някои спортове като волейбол, баскетбол и лека атлетика, рестрикциите са облекчени и жените имат достъп до стадионите, за да наблюдават играта. Когато става въпрос за футбол, обаче, нещата не стоят така и мерките все още са силно затегнати", казва още спортната журналистка.

Париша завършва индустриален дизайн в университета в Техеран, но интересът и към спорта и любовта и към фотографията я карат да поеме по различен път. Към момента жената работи за агенция Фотоман, която се занимава с отразяването на спортни събития.

"Иска ми се ние, жените, да имаме достъп до тези събития на големите стадиони, в собствената ни страна, редом до останалите си колеги от мъжки пол. Най-голямата ми мечта е да отразя любимия си отбор. От малка харесвам Манчестър Юнайтед и ще направя всичко възможно един ден да снимам от трибуните на Олд Трафорд".

По време на Мондиала в Русия за пръв път от 37 години беше позволено на жени за стъпят на огромния стадион в Техеран – "Азади", който побира 100 000 души, за да гледат играта на големи екрани.