Насир Елнабир, саудитски тийнейджър, дошъл да прекара няколко дни в Истанбул със семейството си, излиза с широка усмивка на лицето от луксозен бутик. "Всичко става все по-евтино", казва той, смеейки се. "Това, което струваше 1000 долара вчера, ми струва 600 долара днес".

Макар да е синоним на спад на покупателната способност за турците, сривът през последните дни на турската лира, която загуби над 40% от стойността си от началото на годината, се превърна в голям късмет за туристите с джобове, пълни с чужда валута, пише Франс прес.

От петък, когато турската лира загуби 16 процента от стойността си, туристи, пристигнали основно от Азия и страните от Залива, образуват дълги опашки пред луксозните бутици като Луи Вюитон или Шанел в богатите квартали на Истанбул.

Целта им: да напазаруват изгодно преди корекцията на цените в съответствие със спада на лирата.

"Това е сякаш е имало 30-процентно намаление на цените", казва с радост Насир. "Лично за мен имаше много положително отражение".

Ксенос Лемис - турист, дошъл от Кипър, от няколко дни следи спада на турската лира в реално време.

"Гледаме курса на лирата на всеки два часа. Всеки път той се променя много. За турист, който пазарува, това е голям късмет", казва той.

Други туристи се оплакват, че са обменили чуждата си валута много рано, преди срива на лирата в края на миналата седмица.

"Аз съм много изненадан, защото изтеглих много голяма сума в турски лири от банката и когато се събудих на следващата сутрин открих, че съм загубил /при обмена/", казва с въздишка Кобе Вю Кецзиа, китайски турист. "Това е наистина ужасяващо", отбелязва той.

Индустрията на туризма в Турция, която бе тежко засегната от нестабилността на сигурността след вълна от атентати и опита за преврат през 2016 г., изглежда се е съвзела тази година въпреки икономическите проблеми, които преживява страната.

Секторът успя да разнообрази предлагането си, за да привлече туристи от Саудитска Арабия и Иран, докато европейците се връщат отново в Турция, след като избягваха страната. И спадът на лирата има с какво да съблазни още повече туристи, разполагащи с евро.

Според Фируз Баглъкая, председател на могъщата Асоциация на турските туристически агенции /Тюрсаб/, броят на туристите, посещаващи Турция, бележи 30-процентно увеличение тази година.

"Ние разчитаме на постъпления от 32 милиарда долара в чуждестранна валута", заяви той пред държавната Анадолска информационна агенция. "От 2017 г. нашата цел беше да привличаме 40 милиона туристи /годишно/. Ако няма негативно развитие, тази цел ще бъде постигната" тази година, добави той.

В историческите квартали на Истанбул като Еминьоню в европейската част на бившата османска столица туристите спокойно признават, че спадът на лирата е изиграл роля за избора на тяхната дестинация.

"На първо място, разбира се, това е предимство за нас", споделя Барбара, германка, която се разхожда със съпруга си в района на Златния рог - историческия и туристически център на европейската част на Истанбул.

"Но от друга страна на нас ни е малко мъчно за всички тези търговци в магазините, които вече не печелят толкова. Следователно има две страни" на спада на лирата, отбелязва тя.

Мартен Бифрар, пристигнал със семейството си от Швейцария, планира да се възползва от щастливия случай, като удължи престоя си в Истанбул - град, станал по-достъпен заради проблемите на турската лира.

"С тази икономическа ситуация това би могло да накара човек да реши например да остане още една седмица", казва той, "или пък да си позволи някои екскурзии, които иначе не би направил непременно".

/БТА/