Двудневен траур e обявен в Генуа, където вчера се срути мост и по последни данни са загинали 37 души, като техният брой може да нарасне. Сред жертвите има и деца.

От разпознатите досега фигурират имена на жители на Генуа и околността, предаде БНР.

Ранените при пропадането на 100-метровия участък на моста "Моранди" са 15, от които в тежко състояние са 12 души.

Издирват се 15 души.

По време на спасителните дейности през нощта  бяха открити трима загинали.

Тези  операции продължават, защото под тежките отломки има затрупани автомобили и надеждата е да има оцелели.

Хората от 11 жилищни сгради под останките на моста са евакуирани, като тези сгради не са засегнати от срутването. Евакуираните се настаняват при близки и познати.

Районът на трагедията е отцепен и движението на превозни средства е забранено. Поради сложността на ситуацията определена по системата като след земетресение ще бъде поискано извънредно положение.

Министърът на транспорта Данило Тонинели каза, че за решаване проблема с автомобилния трафик ще бъдат ползвани средства от фонда на Гражданска защита. Той смята да поиска оставката на ръководството на концесионера „Аутостраде пер Италия”, както и да се вземат строги мерки относно поддръжката на пътищата. Тонинели, както и вицепремиерите Луиджи Ди Майо и Матео Салвини ще дойдат в Генуа. От вчера тук е премиерът Джузепе Конте, който посети ранените в болницата „Сан Мартино”.

Въпреки че днес в Италия е официален празник, общопрактикуващи лекари отвориха своите кабинети за нуждаещите се граждани, за да не става натрупване в отделенията на Бърза помощ.

Прокуратурата е започнала разследване за убийство на повече от един човек и създаване на бедствена ситуация. Днес в Италия е национален празник - Успение Богородично, но 15-и и 16-и август в Генуа са обявени за дни на траур.

След проверка по сигнал за български гражданин, засегнат от трагедията, има щастлива развръзка. Това съобщи в предаването "Преди всички" генералният консул на България в Милано Росен Руфев. През изминалата нощ не е имало други обаждания от наши сънародници. Няма и постъпила информация от местните власти, които продължават да се борят с последиците от инцидента на място.

Огромните железобетонни блокове се преместват много трудно. Спасителните операции по разчистване на терена и издирване на хора са продължили през цялата нощ благодарение на специално осветление.

Голяма част от загиналите все още не са идентифицирани, това ще стане до дни. Спасителните екипи все още се опитват да достигнат до автомобили и камиони, затиснати от огромните късове от падналия мост, разказа Росен Руфев.

До момента на съоръжението е правена само рутинна поддръжка, по-сериозна възстановителна работа е била планирана в рамките на 20 млн. евро, но на практика това не се е случило.

Искрени съболезнования към президента и премиера на Италия и чрез тях - към близките и семействата на загиналите и пострадалите, изпратиха вчера държавният глава Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов.