Защо се срина търговският регистър и ще има ли оставки след сканадала с разкритията за техническата поддръжка на най-важната икономическа база в държавата - това разкрива пред журналисти изпълнителният директор на Агенци япо вписванията Зорница Даскалова.

Дефектирали са 4 диска, работи се по проблемите. Другата седмица ще се ангажираме с точна дата и срок и търговският регистър ще бъде възстановен, каза тя. Органите на реда са сезирани, всичко е под контрола на ГДБОП и ДАНС и се следи. Искам да успокоя всички, че има манипулации за изчезване на данни. Това няма как да се случи, посочи Даскалова. 

В началото на брифинга тя се извини на всички граждани за неудобствата, причинени от срива. 

Причините и анализа защо се е стигнало дотук тепърва предстоят. Най-важно е да се успокоят хората, да се възстанови стопанският оборот, посочи шефката на агенцията, като изтъкна, че за всичко ще има прессъобщения.

Тук има хора, които не са спали от денонощия, други са спали по няколко часа. Не по-рано от другата седмица, без да мога да конкретизирам ден и час, ще се възстанови всичко. Ние ще информираме гражданите за всичко. Създаваме сериозна организация от първия ден на аварията, изтъкна Даскалова. 

Вероятно всички сте се питали защо толкова време не сме излизали да кажем. Всичко, което е имало, сме го пращяали като прессъобщения. Разнопосочните говорения не биха довели до по-добро известяване, допълни тя.

На въпрос кога ще си подаде оставката Даскалова обясни, че в такава кризисна ситуация е нужна на мястото, където е и трябва да контролира процесите. Когато дойде време за оставки, ще сразберат всички, но сега не е време за оставки. Това е едно политическо решение, отсече тя. 

Поддръжката на системите на регистрите е различна от проекта за надграждане. Фирмата, която поддържа системата на регистъра, е фирма "Лирекс", но все още нямаме подробности, заяви директорът на Агенцията по вписвания. 

Очаквайте подробности!