Това твърди легендарният проф. Кацудзо Ниши - японски лечител, познат и на нашите читатели. Горните и долните крайници на човека са снабдени с огромен брой капиляри. Много често обаче, изгубили своята еластичност, капилярите губят своята способност да се съкращават. А така възниква застой на кръвта. Което означава едно - налага се съзнателно да принудите капилярите да вибрират. Имайте предвид, че упражненията за капилярите имат същия ефект, както и лекото отпускащо бягане. С тази разлика, че упражненията за капилярите могат да се изпълняват от всички хора, без изключение: болни, слаби, страдащи от сърдечни заболявания и дори приковани на легло.  

“Съживяването на капилярите” е упражнение за оздравяване на целия организъм. При разтърсване на ръцете и краката, в капилярите възниква допълнителна вибрация, която им помага, дори ги принуждава, да се съживят, т.е., да се съкращават по-често и по-активно да изтласкват кръвта. Локалното подобряване на кръвообращението в капилярите води до неговата промяна в целия организъм - това е логично, тъй като всички кръвоносни съдове в тялото ни съставляват единна система. Най-лесно ще постигнете ефект, ако сте в положение “легнал по гръб”, с повдигнати ръце и крака.  

“В детството си аз бях постоянно със студени ръце и крака - споделя проф. Ниши. - Това беше един от признаците на моето болестно състояние. Бях слаб и се движех малко. Но веднъж, когато бях останал сам на брега на морето, преодолях себе си и направих няколко несложни физически упражнения. След това легнах по гръб и както следва, започнах да треса във въздуха вдигнатите си нагоре ръце и крака. Вследствие на това спонтанно упражнение, ръцете и краката ми дълго време си останаха топли. Оттогава започнах редовно да изпълнявам физически упражнения. Моето състояние не се подобри веднага, разбира се. Но почувствах, усетих как самият Живот запулсира във всяка моя клетка, съживявайки отначало умъртвените участъци от тялото ми. Целителните сили на организма, дремещи дълбоко в него, започнаха да се пробуждат и завръщат в живота ми”. 

Движението, принуждаващо капилярите да се съкращават, помагайки на кръвта да циркулира нормално, е очистващо и изцеляващо. Това е един от най-важните принципи на здравето и един от основните пътища за постигане на добро здраве! Най- много капиляри има в крайниците. Ако те мръзнат, значи капилярите не функционират добре. Което означава, че цялата система на кръвообращението не функционира нормално. В резултат ви боли и сърцето, защото всички органи и тъкани не получават необходимото хранене. 

Освен вибрационните упражнения, в този случай помагат и специални упражнения за краката. Ето едно подходящо упражнение: “Тръстика на вятъра”

Изходно положение: Легнете по корем на твърда повърхност, като сгънете краката в коленете, но без никакво напрежение. В това положение си представяйте, че краката ви от коленете до стъпалата са се превърнали в тръстика, свободно отдала себе си на волята на вятъра.