Учени от Харвардския университет доказаха, че качеството на спермата е по-високо при мъжете, които обичат да носят боксерки за сметка на тези, които предпочитат стегнато долно бельо.

Известно е, че на качеството на спермата влияе температурата на скротума. Препоръчително е тя да е малко под считаната за нормална за човешкото тяло от около 37 градуса. Установено е, че при прекомерно загряване, например в джакузи, производството на сперма се подтиска.

Учените стигнали до извода за боксерките след изследване, обхващащо 650 здрави мъже на възраст между 18 и 56 години, които заедно с партньорките си били подложени на различни тестове за безплодие. Специалистите са анализирали кръв и сперма и са се интересували от вида на долното бельо на мъжете и дали изобщо са го носили.

Оказало се, че над половината от изследваните (53%) предпочитали боксерките. Именно при тази група било установено, че концентрацията на сперма е с 25% по-висока, количеството за еякулация със 17% по-голямо и делът на активни сперматозоиди с 33% по-висок спрямо същите показатели на мъжете, предпочитащи по-пристегнато бельо. Носещите боксерки имали и по-високо ниво на фоликостимулиращия хормон, който е отговорен за сперматогенезата./Zdrave.to