Белгийската полиция започна проверки във влаковете, в опит да ограничи броя на транзитните мигранти, минаващи през страната на път за Великобритания.

Досега мигрантите използваха основно магистралите, като плащаха на трафикантите да ги извозват с ванове или да ги крият в камионите, но увеличения контрол по пътищата, ги кара да търсят алтернативи, съобщи полицията.

Ето защо униформените ще претърсват влаковете, отиващи към морето, за да търсят в тях нелегални имигранти.

Достигнали фериботните пристанища, мигрантите се крият в камионите, за да прекосят Ла Манша.

При първата акция в понеделник вечер са заловени 15 души, от които 1 е издирван от полицията, съобщи вътрешният министър Ян Ямбон днес. Властите ще решат дали да ги изпратят в затворени центрове, за да бъдат репатрирани.

Междувременно европейската гранична агенция Фронтекс съобщи, че вече всеки втори нелегален имигрант влиза в Европа през Испания, след като трафиканските маршрути се промениха в началото на пролетта. Използваното като основно в последните години трасе от Либия към Италия е заместено от нов канал от бреговете на Мароко към Испания, като през него минават основно мигранти от Мароко, Гвинея и Мали. 23 100 души са влезли през него от началото на годината, 8800 от тях - през юли.

На Балканите миграционният натиск от Сърбия към Унгария и Хърватия също е слаб, но за сметка на засилване на трафика през Албания, Черна гора и Босна, както и през Сърбия към Босна.

Бройките продължават да се увеличават по сухопътната граница между Турция и Гърция, която не е покрита от сделката, сключена между Анкара и Брюксел през 2016 г за спиране на миграцията. По “източното” трасе продължават да идват най-вече граждани на Сирия и Иран, като в последния месец се наблюдава увеличаване на потока от мигранти от Афганистан, съобщава Фронтекс. На източните граници на ЕС от началото на годината са заловени 29 500 души, 4000 от тях през юли.

През първите седем месеца от годината незаконните преминавания по четирите основни маршрута през Средиземно море и Балканите са намалели с 43 на сто спрямо 2017 г, главно заради свития с 80% приток от Либия. Около 73 500 нови мигранти са пристигнали в ЕС от януари.