Апелативният съд във Варна остави без уважение жалбите на холандските граждани Курт М. (55 г.) и Робърт П.(50 г.) срещу определението на Окръжен съд – Варна от миналата седмица и потвърди мерките им за неотклонение „задържане под стража“. Двамата чужденци са обвиняеми по досъдебно производство за контрабанда на три вида прекурсори с общо тегло 16,222 тона.

Престъплението е извършено в периода от 26 януари 2017 до 16 март т.г. Двамата са в ареста от началото на юни, т.г., след като бяха обвинени, че в съучастие, чрез фалшиви документи, са внесли на три пъти прекурсори за производство на амфетамини през митнически пункт Варна-Запад, без разрешението на митническите власти, пише"Монитор".

Първото количество е 4,297 тона прекурсор PMK, второто е 7,525 тона препрекурсор APAA. При третия случай на контрабанда през българската граница количеството внесен прекурсор от вида APAAN е било 4,400 тона. Контрабандата тръгвала с кораби от Китай и Латинска Америка, но не била предназначена за Варна. Прекурсорите били декларирани като почистващ препарат за прозорци. 

По досъдебното производство под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна за разкриване на контрабандата в особено големи размери е работено активно с агенти на ДАНС, служители на агенция „Митници“ и Дирекцията на Националната полиция. Решаващо за разкриване на извършителите и тяхната престъпната дейност е участието на прокурори от Международния отдел на ВКП. Случаят е регистриран като международен казус в EUROJUST -Хага.

Защита на холандците поиска изменение на мерките им за принуда, като се позова на хроничните заболявания на Курт, установени със съдебно-медицинска експертиза, а също и на обстоятелството, че той живее от 2010 година в България, има собствен бизнес и постоянен адрес в Бургас.

Вторият обвиняем Робърт пък имал договор за наем на жилище, също в Бургас, семейство с 3 деца и бременна съпруга, които живеят в Испания. Според адвокатите на двамата холандци, няма реална опасност някой от тях да се укрие или да извърши престъпление. Въззивната апелативна инстанция днес обаче сподели всички аргументи на Окръжен съд – Варна, с които е бил потвърден постоянния им арест.

Престъплението е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, както и глоба от 200 хил. до 300 хил. лв. И двамата задържани имат съдебно минало – Курт в Белгия, а Робърт в Холандия, а към настоящия момент съдът не разполага с доказателства, че наказанията, които са им били наложени, са изтърпени.

Изводът на съда, че деянията са от изключително висока обществена опасност и се наказват строго от закона, водят и до решението Курт и Робърт да останат в ареста. Определенията на Варненския апелативен съд не подлежат на обжалване.