Вицепремиерът Валери Симеонов не е притеснен от проверките, които ще прави коалиционният му партньор от "Обединени патриоти" Волен Сидеров за работата на институциите по Черноморието. Лидерът на НФСБ е категоричен, че властите си вършат работата според закона и затова не вижда причина шефът на "Атака" да има притеснения и да прави насрещни проверки. Така Симеонов коментира пред ПИК днешните изявления на Сидеров, че има "постоянен тормоз" над бизнеса и определени заведения (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Лидерът на "Атака", заяви, че причината да се задейства, са редицата му срещи с ресторантьори и туристически сдружения, които му казали, че в момента правителството използва държавни институции като РЗИ-Бургас и МВР като "шпицкоманди" срещу определени заведения. Ето как коментира тези твърдения Валери Симеонов. 

- Г-н Симеонов, нередни ли са проверките по морето, както твърди Волен Сидеров и налага ли се тормоз над бизнеса с проверките, които правите? 

- Аз проверки не правя. Правят ги институциите, на които това им е работата и те много добре си я вършат. Има много сериозен резултат, който е показателен за това как се работи.

Не можах да разбера дали г-н Сидеров е против този резултат или не? Освен това в неговото изказване днес не чух думата "закон". 

Той какво в крайна сметка мисли - трябва ли да се спазва закона или не трябва да се спазва? Това е важният въпрос, но той закони не споменава.

Доколкото имам правомощия и проверявам, мога да твърдя убедено, че РЗИ Бургас си вършат перфектно работата и няма да позволя който и да било да отправя халостни в тази посока. Чух, че нямало заповеди и протоколи, което не е вярно.

Всички документи са налични и законите са спазени. Мерките се прилагат изцяло според закона. Затова нека да каже той против закона ли е? 

- А как ще коментирате твърденията, че не се проверяват хотелите и заведенията на Диневи? 

- Това не е вярно. Според мен моят коалиционен партньор е подведен от лоши консултанти и не са му дали вярна информация. 

- Г-н Сидеров каза още, че хора от властта почиват при Диневи и това евентуално е причината да не се проверяват. Вие почивал ли сте там? 

- Не, аз там не съм почивал. Явно някой друг визира. Но не виждам нищо обидно и притеснително. 

По същата логика аз мога примерно да кажа, че неговите действия са мотивирани от затварянето на "Какао бийч" и други такива, които в Бургас са обществено известни с разпространението на наркотици, и той ги покровителства, но не го казвам. 

- Има ли основания Волен Сидеров да иска смяна на правителството, ако работи така? 

- Той си има неговото мнение. Така мисли и така говори. Моето мнение е, че това правителство е доста по-добро от предишните. Както и е по-добро от това, което би могло да го смени - евентуална коалиция на БСП и ДПС. Така, че аз нямам съмнения и за мен се работи добре.

- Ще обсъдите ли със Сидеров тези въпроси, за да изгладите противоречията? 

- Когато имаме коалиционен съвет, ще говорим. Ние си го провеждаме редовно.