Прогнозите за рокади в  пловдивската полиция са на път да се реализират. Преди три месеца сайтът съобщи, че се подготвят серия промени в ръководния състав, като даде прогноза за евентуалните служители, които ще заемат вакантните постове и евентуалните кадрили в районните управления.  

Рокади и нови назначения в пловдивската полиция! Кой, кога, къде?Няколко вакантни места в различните звена очакват нови ръководители

От юни първият познат „резултат” вече е факт- Георги Боюклиев от Икономическа полиция оглави районното управление в Раковски, като наследи отстранения от длъжност Георги Илиев.  Второто „попадение” бе преместването на началникът на Второ районно в сектора за Борба с организираната престъпност.  

До края на месеца се очаква да бъдат реализирани и част от другите прогнозирани рокади. Според източници на TrafficNews от МВР вече са подписани заповедите на бъдещите началници на Второ и Пето РПУ.  

На мястото на пенсионирания шеф на районното, което се грижи за реда и спокойствието в един от най- големите градски квартали „Тракия”  ще бъде назначен Иван Чочков - дългогодишен служител на "Криминална полиция" и бивш началник на група "Грабежи". За негов заместник се спряга Захари Клинков – един от водещите криминалисти в Областната дирекция и разузнавач от групата "Престъпления против личността".  

В предложението за началник на Второ районно фигурира името на зам. началникът на Трето районно управление Георги Машонов. Машонов е със сериозна професионална кариера, а преди две години бе награден с  “Почетен знак” ІІІ степен на министерството.

Препъни камък пред амбициите му обаче може да се окаже проверката , която бе назначена след бягството  на наркопласьора Петър Петров от ареста на Трето районно. Инцидентът стана на 26 юни 2018 г. Петров избяга през прозореца на тоалетната на третия етаж, а след три дни се предаде в прокуратурата във Враца. Междувременно главният секретар Младен Маринов и директорът на пловдивската полиция разпоредиха дисциплинарна проверка, за да бъде установено по чия вина са били нарушени правилата за извеждане на арестант. Оказа се, че в деня на бягството началникът на районното Никола Симов е ползвал годишен отпуск и е бил със семейството си на почивка. Замествал го е зам. вачалникът Георги Машонов. Така или иначе, въпреки обещанията от страна на ръководството, че проверката ще приключи в едномесечен срок, резултат все още няма. Това е меко казано странно, тъй като междувременно беглецът дори бе осъден. 

Друг е въпросът дали преместването във Второ районно не се счита за своебразно наказание, тъй като това е едно от най- натоварените районни в града, а на негова териотория са Централна градска част, Смирненски, Прослав и Централна гара. Заради голямата натовареност на служителите и респективно отговорността, която носи ръководството, мястото на началника на Второ не е сред най- предпочитаните. Машонов бе спряган и за евентуален началник на Криминална полиция, но  при така стеклите се обстоятелства, тази възможност очевидно е отпаднала. Това е втори опит за кариерно израстване, след като е бил предложен за началник на Шесто районно по времето от настоящия съветник на президента Пламен Узунов  по времето, в което той оглавяваше пловдивската дирекция. Заповедта за назначението му обаче не е била връчена. Името му се спряга и сред кандидатите за директор при евентуално служебно правителство. 

Все още няма промени в сектор БОП. Настоящият началник Стефан Петров е в болнични. За неговото място се спряга сегашният шеф на Криминална полиция комисар Зарко Стоянов, като е изпратено предложение с неговото име. 

Дали предложенията ще бъдат приети и подписаните заповеди- окончателни , последната дума е на министъра на вътрешните работи.