Наистина ли дезодорантите и антиперспирантите са вредни и трябва ли да бъдат изоставени веднъж завинаги?

Всеки човек се поти

Изпотяване е естествен процес, който позволява на тялото да поддържа постоянна температура, и благодарение на това се чувстваме доста комфортно. Но ако човек се поти интензивно и това повлиява на качеството му на живот, тогава тази ситуация е необичайна и може да се говори за хиперхидроза, тоест, прекомерно изпотяване. Същото важи и за силната миризма на пот, това състояние се нарича "бромироза". Всеки се опитва да се справи с това по различни начини, но често избраните средства са неефективни и понякога дори вредни. 

Често проблемът не може да бъде открит

В повечето случаи, прекомерното изпотяване е просто характеристика на тялото. 

Неприятната миризма се дължи на факта, че бактерии обработват съединенията, съдържащи се в потта и кожата и в резултат на това се образуват лоши миризми на вещества като амоняк.

Бромирозата и хиперхидрозата често са свързани с феномени. 

Кога това може да сигнализира за болест

Ако се появи излишно изпотяване след 25 годишна възраст, то тогава има основа да подозирате, че причината е в някое заболяване или медикаменти, които приемате. Болестите,които водят до хиперхидроза са менопаузата и туберкулозата например.  Най-добре е да потърсите лекар, за да се установи точно каква е причината за обилното потене и дали има как да го преборите.

Определено не се колебайте да посетите специалист, ако имате световъртеж, болка в гърдите или гадене. Лекарства, заради които човек започва да се поти интензивно, също са доста, например някои видове антидепресанти. Неприятният мирис на пот от цялото тяло, а не само от краката или мишниците, също може да е признак на болестта, но обикновено в този случай има и други тежки симптоми. 

Не пренебрегвайте обикновените мерки

Баналната хигиена може да подобри ситуацията с неприятната миризма. Всеки ден трябва да измивате проблемните области. Препоръчва се също да се премахнат космите от тези области, защото задържат неприятната миризма. 

Ако неприятният мирис идва от краката, може да отидете на пилинг.

Хубаво е да не носите само едни и същи обувки и, ако времето позволява и е топло, те да бъдат максимално отворени, за да диша кракът ви. Добре е да използвате абсорбираща стелка.

Антиперспиранти и дезодоранти 

Антиперспиранти и дезодоранти - това би ви препоръчал на първо време всеки лекар, освен добрата хигиена. Дезодорантите трябва да маскират миризмата на пот, т.е. едната миризма трябва да убие другата. Те често съдържат и алкохол, който образува кисела среда върху кожата, която е неприятна за бактериите. Ефективността на този метод обаче не е особено голяма, а и те могат да помогнат само при най-леките случаи.  

Антиперспирантите съдържат алуминиеви соли. Те запушват порите, от които излиза потта.

Теоретично дори най-често срещаните антиперспиранти (с ниска концентрация на алуминиеви соли) могат да причинят подуване и кожно дразнене, но на практика това е доста рядко. Не се страхувайте, че с течение на времето кожата ви ще се пристрасти към антиперспирантите. Има и мнение, че ако не позволите на тялото да се поти на едно място, то ще компенсира този недостиг на друго. Въпреки това, според дерматолози, това е нелепо твърдение.

Антиперспирантите трябва да се използват правилно

Препоръчително е да се прилага обичайният антиперспирант след душ на сухата кожа. Дерматолози обикновено препоръчват използването на антиперспиранти преди лягане.

Антиперспирантите, при които концентрацията на алуминиев хлорид е над 6%, също се препоръчва да се прилагат върху чиста, суха кожа преди лягане./jenata.blitz.bg