Обвиненият за нанасяне на лека телесна повреда на хасковския полицай Димитър Кючуков – Васил Колев, се радва на нулеви плащания към държавата, но настоява да има всички граждански права. 21-годишният катунар от димитровградското село Злато поле бе освободен от съда срещу гаранция от 6 500 лева преди два дни. Пред съдия Васил Панайотов задържаният Васил Колев обясни, че месечно получава между 1 000 и 1 700 лева и може да плати гаранцията си. Съдията прие за достоверни думите му и определи размера на гаранцията, за да излезе Васил от ареста. И бе освободен незабавно, за всеобща радост на многобройната рода, съобщава "Хасково.нет".

Оказва се, че Васил е платил нула лева данъци върху доходите си. Никакви плащания към държавата – нито социални осигуровки, нито данък общ доход, нищо. Нула лева. За всичките години.

Справка за здравния му статус в официалния сайт на НАП показва същата картина – нула вноски. Лицето е с прекъснати здравноосигурителни права и от юли 2015 година досега няма нито една вноска за здраве. До юни 2015-а, когато Васил навършва 18 години и вероятно е завършил училище, е бил осигуряван от държавата, с други думи от данъкоплатците. Които ще продължат да плащат евентуално негово бъдещо лечение, чрез Социални грижи. Дори работещият за минимална заплата ще плаща за лечението на Васил, който по думите му изкарва 1 700 на месец.

Васил е от големия род на Торлаците. От много години всяко лято катунарите напускат селата си в Димитровградско и разпъват палатки край Хасково. Торлаците традиционно се настаняват в покрайнините на „Република“, край Ходжова чешма. Преди 4 години Haskovo.net направи репортаж за Торлаците. 17-годишният тогава Васил майстореше в катуна край Хасково джезвета и се хвалеше, че е взел хляба в ръцете си, усвоил е занаят. Тогава той беше тихо и скромно момче.

Как няколко години по-късно това мълчаливо момче се превърна в озверял мъж, удрящ полицай?

Вероятният отговор е, че когато никой не търси задълженията ти към обществото, за разлика от нормалните граждани, от чиито заплати всеки месец се пълни бюджета на държавата, а ти се предоставят всички граждански права, нищо чудно да решиш, че всичко ти е позволено. Включително да зашлевиш безхаберната държава, в лицето на униформения пазител на реда, просто защото си убеден, че държавата винаги ти е длъжна, а ти нищо не дължиш на държавата. И можеш да я удряш безнаказано.

А и защо да ѝ дължиш? Заявяваш публично, пред орган на властта, в случая – съдебен състав, че имаш месечен доход 1 700 лева, две и половина средни заплати за хасковския регион, но никой дори не те пита – а какви данъци плати върху тези доходи? Докато на редовия данъкоплатец се удържат налози дори върху минималната заплата от 510 лева. Повече от три пъти по-малко от доходите на Васил, но се облагат с данъци. За Васил обаче това не важи.

Просто защото това е държавата на Васил. Останалите сме донори. Затова Васил си е извадил медицинско и навярно ще съди държавата, че са му нарушени гражданските права. И нищо чудно да я осъди, защото Васил има права, нищо че няма задължения.

Като стана дума за съд. Интересно е решението на съдия Васил Панайотов да освободи под гаранция Васил. Той е обвинен по чл. 131 от НК, който гласи:

„За причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител, както и на митнически служител, на орган по приходите, на служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност при или по повод изпълнение на службата или функцията му наказанието е лишаване от свобода:

1. от пет до петнадесет години при тежка телесна повреда;

2. от три до десет години при средна телесна повреда;

3. от една до пет години при лека телесна повреда.“

Забележете как започва този текст: „За причиняване на телесна повреда на съдия...“

Интересно ако битият не беше полицаят Димитър Кючуков, а съдия Васил Панайотов, какъв размер на гаранцията би намерил за справедлив съдията Васил Панайотов? И дали би се съгласил изобщо, че най-подходящата в случая мярка за неотклонение е „парична гаранция“?