На Пристанище „Бургас“ е извършена митническа контрабанда на акцизни стоки – цигари – в големи размери. Това стана ясно на брифинг по повод разкритото тежко престъпление, съобщава Фокус. По думи на Георги Чинев, окръжен прокурор на Бургас, на 1 август т. г. кораб, плаващ под либерийски флаг и идващ от Руската федерация, акустира на пристанището, превозвайки по документи контейнер, съхраняващ иглолистен дървен материал - шлифовани дъски от бор.

„Получател на стоката е българско търговско дружество. На 9 август е започнала физическата проверка. В резултат там са открити 111 312 броя кутии цигари с белоруски бандерол. Стойността им възлиза на 834 840 лв.“, каза още Чинев. 

По думите му е започнало досъдебно производство, а законът за това деяние предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода и комулативно – глоба от 10 000 до 100 000 лв. „Освен оглед, извършени са и претърсване, и изземване. Проведени са и разпити на лица в качеството им на свидетели, като и делото е снабдено с относима към предмета на разследване документация“, добави още Чинев.