Представители на българската дипломация изпратиха "кърваво писмо" до президента Румен Радев, в което с тревога отбелязват притесненията си около новите назначения на дипломатически длъжности. Тревогата им е продиктувана от факта, че „машината” за издаване на служебни и дипломатически паспорти на непознати за дипломатическата служба лица била прегряла през последния месец", твърдят от Българското дипломатическо дружество. 

Оттам напомнят на президента Радев, че посланици се назначават с неговия подпис и отговорността за всякакви врътки е негова. 

Ето текста на писмото със съкращения, публикувано от ПИК:

В изпълнение на нашите цели и задачи, Управителният съвет на БДД наблюдава внимателно и процесите, свързани с назначаването на нови посланици на Република България зад граница. Тази година на ротация подлежат повече от 20 посланически поста в посолства и постоянни представителства.

С интерес и тревога следим различните предложения и слухове, които предшестват тази ротация. Някои твърдят, че „машината” за издаване на служебни и дипломатически паспорти на непознати за дипломатическата служба лица била прегряла през последния месец.

Има информация, че се готви прехвърляне на посланици директно от една столица в друга, без спирка в България. За други се „планирало” удължаване за поредна (шести или седма) година на техния мандат. Имената на висши държавни чиновници от други ведомства и депутати също са споменавани за посланически назначения.

Действащи посланици, отдавна отвъд пенсионната възраст, също правят опити за оставане на служба поне за още една-две години. Дори в МВнР се говори за прецедент в световната практика - „ротация на място”. Тоест български посланици в една от държавите-партньори просто щели да си сменят офисите в същата държава за нов четиригодишен срок.

За съжаление обаче вече има и първи доказателства за реализацията на тези „слухове” – две дами, които бяха доскоро български посланици, след изтичане на мандата смениха страните на акредитация, като се съгласиха да представляват нашата страна, като генерални консули, в други държави. Разбира се, без спирка в България.

В друг случай посланик продължава да представлява България в европейска държава, въпреки че официално си бе взел довиждане с официалните лица в тази страна преди време, след завършването на мандата.

БДД не желае да коментира тези „слухове”.

Бихме желали да напомним, обаче, че в съответствие с чл. 98, т.6 на Конституцията на Република България и чл. 63 на Закона за дипломатическата служба, извънреден и пълномощен посланик и постоянен представител при международни правителствени организации се назначава от президента на Република България по предложение на Министерския съвет. Следователно държавният глава е този, които може да изпрати посланици и постоянни представители и съответно – негова е отговорността, включително политическа и морална, за изпращането на най-достойните и професионално подготвени дипломати на високите постове.

Според чл. 24, ал. 3 броят на ръководителите на задгранични представителства, които не са от състава на дипломатическата служба, не може да надхвърля 20 на сто от общия брой на всички ръководители на задгранични представителства във всеки даден момент.

Както вече сме Ви информирали, квотата е отдавна значително прехвърлена като се имат предвид и назначените генералния консули и консули зад граница. Впрочем не сме убедени също, че се спазва чл. 24, ал.2, точка 1, където е записано, че „назначено лице, което не е от състава на дипломатическата служба, трябва да е изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България”.

БДД няма сведения, че през последните години местата за ръководители на мисии, чийто мандат е изтекъл, са били обявени някъде или че е направен подбор на кандидати.

Уважаеми господин Президент, Спазването на законите и решенията на Конституционния съд са критерий за развитието на демокрацията във всяка страна. В случая стриктното придържане към Конституцията, Закона за дипломатическата служба и РКС №11/2011 година може допълнително да мотивира Дипломатическата служба за изпълнение на нейните отговорни задачи.

В заключение искаме да обърнем внимание, че с посланиците и постоянните представители, които ще назначите тази година, Вие ще работите до края на първия си мандат. Това са хората, които ще ви помагат или пречат да изпълнявате Вашето основно задължение по чл. 92 на Конституцията - Държавният глава „олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения”.