Само малоумен или непълнолетен човек у нас не знае, че никоя уважаваща себе си престъпна групировка не може да прогресира без чадър от политци. Това каза в сутрешния блок на Bulgaria on air разследващият журналист Анна Заркова.

С политиците престъпниците перат пари, правят част от бизнеса си легален. Напоследък дори влизат в политиката лично или чрез подставени лица, добави тя.

Поздравявам прокуратурата, че покрай ареста на Митьо Очите арестува и двама корумпирани политици. Ще поздравя прокуратурата втори път, ако арестува втори път продажни политици и от властта. Иначе тази оптимистична акция се превръща в комедия. Иначе покрай арестуваните политици излиза, че престъпните групировки са за окайване, че нямат връзка с властта, а само с опозицията, заяви Заркова.

По думите на експерта по сигурността и бивш служител на НСО Николай Марков генезисът на всяко първоначално натрупване на капитала у нас има престъпен характер.

Митьо Очите представлява симптоматика, но не е диагнозата. Той въобще не е най-големият престъпник в България. Бургас е интересен от гледна точка на специализиалрания наблюдател, защото това е един анклав, който започва от кметството и стига до най-ниските нива, посочи Марков.

В момента става въпрос за управление на парични потоци и то в международен мащаб. Намесва се естественият триъгълник Москва-Анкара-Брюксел, заяви бившият служител на НСО.

Политическата класа в България изключително умело експлоатира криминалната престъпност. В България няма нещо, което властта да не знае. Въпросът е в каква посока иска да се намеси, добави Марков.

В последните 20 години ние сме потопени в едно блато от страх и тези, които управляват, са единствените виновни за това нещо, каза още Николай Марков.