МВР включва вертолет в контрола по пътищата към морето, съобщи Росен Рапчев от "Пътна полиция". Новата мярка, в която участва машината на граничната полиция, ще бъде приложена днес.

Вертолетът ще кръжи около пътищата към морето. Също така, по-лесно ще бъде отбивано движението, ако има катастрофи, предава БТА.

Хеликоптерът е снабден с камера, която има възможност да приближи регистрационния номер на автомобила, нарушител на правилата на движение, и да предаде информация от въздух на патрулите по магистралите и натоварените пътища, уточнява БГНЕС.

Рапчев допълни, че служители от служба „Контрол на обществените средства“ (КОС) се включват в контрола по пътищата и ще проверяват шофьорите за оръжия и боеприпаси. 

„Полицейските екипи ще са оборудвани с камера с много висока разделителна способност, която ще им предава сигнали за водачи, които се движат агресивно, на близка дистанция или използват лентата за принудително спиране на автомагистралите. След като бъдат спрени автомобилите, освен всички традиционни проверки и тестове за алкохол или наркотици ще се извършва проверка и от служителите на КОС за наличие на оръжия или боеприпаси и документите, които трябва да ги съпътстват. Смятам, че тези операции ще имат много сериозен превантивен ефект, за да могат гражданите да се движат нормално“, обясни Рапчев, цитиран от БГНЕС.