Мястото за построяване на сграда за Пловдивската опера продължава да предизвиква спорове в града. Общинският съвет прие предложение теренът на бившия партиен дом да бъде предоставен за целта. Архитекти се обявиха против събарянето на зданието на площад Централен, където се помещават офиси на общинската администрация. 

Архитект Илко Николов от фондация „Дом за Пловдивската опера" е изготвил устройственото проучване и концепция за построяване на сграда със зала за изпълнителски изкуства с капацитет между 800 и 1000 места. Още преди приемането на предложението в местния парламент от Камарата на архитектите разпространиха писмо с очертани съображения против пригодността на мястото, информира БНТ.

Според изследването на архитект Николов пространството позволява построяване на сграда със 7 000 квадратни метра разгърната застроена площ, достатъчни за основната зала и всички допълнителни помещения, включително 80 паркоместа, изведени над нивото на археологията, която задължително ще се появи при евентуален нов строеж.

Около 30 милиона лева ще е инвестицията в нов център за сценични изкуства, посочи икономистът Георги Стоев. Според него е възможна такава печалба, чрез която инвестицията да се изплати за 20 години.

Заложената в плана печалба не е реалистична според директорката на Дома на културата Ива Гешева. Дискусионен остава и въпросът къде ще се премести общинската администрация, която сега работи в 12-етажната сграда.