Русия пристъпи към „план Б” за Донбас, осъзнавайки, че украинското правителство не дава специален статут на този регион. За това разказал по украинската телевизия ТВ ръководителят на Центъра за военноправни изследвания Александър Мусиенко.
 
Според него, Киев недооценява Москва. Независимо че са изчерпани всички лостове за влияние, Украйна не успя да вземе инициативата. Единственият предложен сценарий беше за въвеждане на миротворци в Донбас. Киев продължи да обсъжда, докато в това време Русия внесе съответна проекторезолюция в ООН.
 
В резултат сега в дневния ред е руският проект „план Б”. Експертът подчертава, че в Украйна говорят, а в РФ действат. С такива действия Русия запазва статута си на влиятелна държава. На аналогични позиции Кремъл се придържа и относно Крим. Според Мусиенко, връщането на полуострова ще бъде „политически крах” за руския народ. Той заключава, че за руснаците е важно да осъзнаят своята сила, че с тях се съобразяват в света.
 
Експертът добавил, че Украйна още ще се побори за Крим, защото нищо невъзможно няма, за което свидетелства историята. Тази перспектива обаче сега е призрачна. / БЛИЦ