Президентът на Чечения Рамзан Кадиров предложи да се използва чеченския опит в борбата с тероризма в Сирия, пише руският ежедневник "Ведомости", цитира Фокус.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров е на мнение, че от сирийската армия трябва да се вземат под внимание опита на Чечения в борбата срещу терористите, а не да им се дава почивка в провинция Идлиб. Кадиров пише за това в канала си в социaлната мрежа „Телеграм“.

Отбелязвайки успеха на сирийската армия в югозападната част на Сирия с подкрепата на руските Военнокосмически войски, Кадиров ги призова за запазят и разширят успеха си. "Сега трябва да променяме основно положението в Идлиб, да премахнем от тази провинция определението терористичен регион. Забавянето на този проблем в дългосрочен план може да има много негативни последици ", пише Кадиров.

"Ние в Чечения имаме богат опит в борбата срещу тероризма. Знайте, че всяко помилване дава на терористите възможност да се прегрупират и да засилят позициите си, да попълнят запасите си, дава време за привличане на финансиране, а в някои случаи и възможност да се повлияе на същността на политическите процеси в страната и чужбина ... Важно е да се унищожат терористите в Идлиб, а не да се разпръснат из цялата страна . Това ще доведе до по-близък мир в Сирия, завръщането на бежанците и възраждането на страната ", каза лидерът на Чечения.

"Ако Москва и Грозни се оглеждаха на Запад, ситуацията в Чечения щеше да е трудна. Днес това преживяване може да бъде полезно за положението на Идлиб в Сирия ", каза Кадиров.