Знаете ли колко български граждани са се преселили в Германия само миналата година?

И аз не знаех. Според статистиката, цитирана от Дойче веле, става дума за 45 000 души. Това означава, че в Германия живеят вече 310 000 българи, мнозинството от които са на възраст между 30 и 35 години, а 5,2 на сто от тях са родени там.

Тази статистика ми се струва интересна не само заради факта, че като баща ( и вече дядо) имам статистически на глава от населението доста голям принос в този прираст с три пораснали деца, които вече раждат там свои деца, т.е. чувстват се достатъчно добре, за да се задомят и размножат.

Като политически коментатор се връщам към темата защо тези българи са предпочели толкова демонизираната у нас по съветски образец в продължение на 45 години Германия в нашата окупирана от съветска Русия България. В същото време фаворизираната съветска Русия, в която на талази биваха изпращани десетки хиляди българчета да учат и да се възхищават на всичко руско, загуби насилствено създадената си колониална привлекателност до степен, че в днешно време в руските университети учат около 300 български младежи. Такива данни ми попаднаха, но ако съм сбъркал, моля за извинение, защото българските русофили не се хвалят с количествени постижения по този въпрос, както се перчат с многотията на русофилското присъствие на организираните с руски пари техни сборища в България. 

Може да съм сбъркал в цитирането – нека българските студенти да се десет пъти повече в Русия, от мен да мине. Но и с такъв “бонус” разминаването е драстично.

Защо в Германия българските студенти са около сто пъти повече, отколкото в Русия и от доста време насам са втората по брой чужда студентска общност след китайската? Говорим за сто пъти разлика!

Всички знаят отговора на този въпрос, но не всички са готови да признаят поражението на Русия в нейната перманентна комплексарска война на изостанала и все по-изоставаща “велика държава” спрямо своите победители в състезанието по привлекателност за самите руснаци, които са на трето място ( след турците и поляците) сред чуждите общности в Германия в наше време. Наброяват 1 400 000 души на германска територия. 

Ето за това си мислех насред лятното плажуване и разговора с приятел, който сподели какъв въпрос обичал да задава на русофилстващите българи. “Ако се разболееш от рак в Русия ли ще отидеш да се лекуваш или в Германия, примерно?”. Резонен въпрос нали, защото болният Йосиф Кобзон, когото ни пращат от Москва у нас да надъхва русофилите, пеейки “Моя страна, моя България”, направи чудеса да го пуснат да се лекува на Запад ( мобилизирайки личното застъпничество на Путин ) където е нежелана персона заради пропагандистките си напъни в подкрепа на руската агресия срещу Украйна. 

 

НА СНИМКАТА: Млад германски турист  с български корени на коленете на българския си дядо по време на ваканция на българското черноморие.

Share on Facebook