Дали стриптийзът у нас е криворазбран, не е тема на този материал. Още отпреди 89-та в България има еротични танци, макар по "живково" да са ги наричали другояче. От тогава, през мутренските години, та до днес Вести бг проследява историята на стриптийза у нас с помощта на Валентина Наумова.Ако името не ви говори нищо, то е защото вероятно я знаете като "Мис Валенти" - първата стриптизьорка в България. Репортер на Вести бг се срещна с нея и с третия й съпруг в едно заведение, където нейната история започна от времето, в което еротичните танци не са били по пилоните и са се наричали експресивен танц. Експресивният танц е бил част от вариететните програми в заведенията преди 89-та година.
"Имаше си комисия на много високо ниво, от хора, които разбират от изкуство, и те те оценяваха. И изнасяш представление, ако те разрешат, не можеш своеволно да си решиш да го правиш в някое заведение”, разказва за онова време тя.


На снимката: Валентина Наумова в днешни дни

Валентина си спомня добре, че тогава се е гледало на нейните танци като на изкуство. И е изнасяла представления както пред всички големи в държавата тогава, също така и в заведения пред обикновени хора. Проблеми не е имала нито с едните, нито с другите. "Бяхме си в отделна стая, никога не са ни привиквали на тяхната маса и така нататък", казва тя.

Първите години след 89-та комисията се запазва, запазват се и шоутата, но нещата бързо прерастват в стриптийз.


На снимката: Валентина Наумова в годините на своята дейност

Историята на първия стриптийз у нас Валентина знае добре, защото е главната героиня. През 90-та година в столично заведение се предполага да има вариететна програма, каквато е била досега. В крайна сметка обаче е взето решението тя да свали сутиена си на финала. "Демокрация е, какви проблеми може да има", рекъл и режисьорът. И така, в зората на демокрацията, в едно софийско заведение клиентите ахват когато сутиенът на „Мис Валенти” бива свален на сцената. "То всичко стана за секунди, аз веднага се закрих с ръка", спомня си този първи стриптийз у нас тя. Следват интервюта, публикации, историята се разчува, а собственикът на заведението каза, че всяка вечер иска такова шоу.

От този момент нататък стриптийз в България вече официално има. "В следващите няколко години дойдоха и рускините", разказва Валентина. "От къде ги докараха - не знам, ама работеха за много по-малко пари." Следващата стъпка са еротичните конкурси, които застъпват точно тъй наречените "мутренски години". За "Мис Валенти" именно тези конкурси са били нещото, което тогава е държало шоутата да са на ниво и да не са пошли. "Имаше си награда и вече след това за всеки собственик на заведение си беше престижно победителката да изнася шоу при него".


На снимката: Валентина Наумова по време на представление

Както сигурно се досещате, Валентина е изнасяла представление пред повечето от тогавашните "бизнесмени". С тях обаче също не е имала проблеми, както е било и при „живково” време. Не е имало „привиквания” по масите или конфликтни ситуации. Обяснява си го с това, че когато човек е точен и коректен, така се отнасят и с него.

Конкурсите и еротичните шоута продължават до към края на 90-те, след това вече стриптийзът става това, което виждаме днес по заведенията. "Стриптийзът е изкуство, но по това време (след еротичните конкурси – бел.ав.) вече не се гледаше на него така. Момичетата просто искаха да изкарат едни пари и толкова”, казва Валентина.