От днес в България влизат в сила ограничения за влизане в страната на граждани извън ЕС, на които е забранено пребиваването в европейската безвизова зона. Мерките са свързани с кандидатстването на страната ни за Шенгенското пространство.

 

Сред очевидните “кандидати” от списъка на чужденците, към които тази мярка ( би трябвало! да ) се отнася, са посочените в списъка от санкции на ЕС руски граждани. Например това са Залдостанов – хирурга и неговите моторизирани “нощни вълци”, които и тази година се промъкнаха в България без никакви ограничения от страна на властите независимо от факта, че т.н. хирург е обявен за “раково образование” на путинизма, чийто достъп до страните от ЕС ( би трябвало да) е забранен.

 

 

 

 

Нарушителите подлежат на депортиране ( или “непоканване” поне, което е важно за напъните на родните русофили да пледират за посещения в страната ни на руснаци от забранителните списъци със санкциите).

Интересното е, че въпреки демонстративната гостоприемност на българските власти, моторизираната глутница на Путин очевидно не възприема България като център на своите евразийски набези американско-японските си мотори в Европа. Тя премина през наша територия тази година без много шум. Но се настанява все по-скандално в страна, като Словакия, която също минава за русофилска, но има управление, което явно не е съгласно страната му да се превръща в развъдник на руския озъбен пропаганден вой.

Словашките власти изразиха тревога във връзка с окопаването на руските моторизирани вълци в своя база в Долна Крупа, само на 70 километра от столицата Братислава, в която складират “музейни експонати” от рода на танкове и бронетранспортьори ( на снимката по-долу). Базата се определя от Кремъл като музей, свързан с Втората световна война, но на практика се превръща в притегателен център на руската пропаганда и местните й адепти.

 

 

 

 

 

Президентът на Словакия Андрей Киска я определи като риск за сигурността, Би Би Си цитира говорител на външното министерство да заявява, че властите следят внимателно дейността на руската база.

Словашкото правителство изразява тревога от опитите на Русия да пренаписва историята в полза на руския шовинизъм и да го налага чрез набезите на “Нощните вълци” сред словашки паравоенни групи. 

Защо Русия избира обаче Словакия за европейски щаб за разпространение на тази особено агресивна форма на своите хибридни войни на континента, а не България?

В Словакия властите се тревожат и възразяват, а в България нищо подобно не с случва. За какво им е на руските вълци да превземат гора, която и без това е село без кучета? 

Не само централното географско разположение на Словакия е причина за избора на Москва да заселва вълчата си пропаганда там. България е периферна по-скоро в друго отношение: няма как да служи за достоверен щаб за руско военна гордост от времето на Втората световна война, защо единственият “подвиг” на Червената армия по нашите земи е свързан с безкръвното окупиране на единствената европейска държава, отказала съпротива. Сталин е наредил след нахлуването на окупационните войски във всеки голям български град в Подмосковието да  бъдат изстрелвани победни артилерийски залпове, но тяхното ехо и днес кънти толкова кухо, че на руската пропаганда се налага да се връща още десетки години назад в историята, за да полива претенцията за българската благодарност ( и вина заради недостатъчните прояви на благодарност, според Кремъл) с кръвта на руски поданици през Руско-турската война. 

 

Иначе казано, в самия Кремъл разбират и признават косвено абсурдът България да бъде представяна като костница на червеноармейци, върху която да градят своята пропагандна конструкция в наши дни. А и, както вече отбелязах, българската крепост отново е превзета без бой от руската инвазия. Тук, както в НРБ, не се налага пряко присъствие на руски вълци. Има кой да пази стадото от прекомерна враждебност към колониалните господари. 

За разлика от словашкия държавен глава Андрей Киска, нашият президент може само да се изкиска на забележки от рода на тази, че моторизираните руски шовинисти са заплаха за българската национална сигурност.

Истинският гарант за допускането на руските вълци в разградения ни двор е нашият Бойко, който, казано на руски, се държи като “киска” ( котенце) спрямо зъбатите си началните от Москва. 

Ако заиграването с имената някому се стори “ниска топка”, вината не е в автора. Езиковите недоразумения живеят собствен живот. Както в случая с Путин и аналогиите на етимологията в българския език – за онези, които смеят да му се надсмеят на български. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Статия на Митко Новков в сайта Debati., в която оприличава Путин на жандарма на Европа, руския император Николай I. Това е същият руски император, който дотолкова е бил обсебен от задачата да задуши всякаква проява на прогресивност, че застава на страната на турския султан Махмуд II . Спасява го с 30 000 руска армия от бунта на египетския му васал Мехмед Али, проявяващ симпатия към реформи в духа на европейските. Нищо, че само година-две по-рано Николай I е пратил своя фаворит генерал Дибич, издигнат от него за награда за предателството му спрямо офицерите декабристи,  да громи Турция в прословутия му “забалкански поход”, завършил с арестуването на руския офицер от Български произход Георги Мамарчев, предаден на турските власти заради опитите му да вдигне на въстание българите срещу Турция. Защото не само българската, а всякаква свобода на народите, е била смърт за руското самодържие. Така е и днес в рамките на съвременната имитация на демокрация в Русия.  https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-rusia-vodi-aziatska-politika/

 

Share on Facebook