Диетологът Хелън Соломатина коментира резултатите на учени от Масачузетския университет-Лоуел, като заяви, че редовната консумация на ненаситени мастни киселини, омега-3 може значително да намали стреса. 

". За това свойство на омега-3 се знае от скоро. Омега-3 намалява нивото на напрежение, тревожност, поради факта, че е част от обвивките нервните ни клетки,"  - каза експертът. 

Когато вкарваме омега-3 в нашата диета, нервите се успокояват  - добави Соломатина. 

В допълнение, според диетологът, използването на храни, богати на омега-3 киселини намалява възпалителните процеси в човешкото тяло. Това важи особено за по-възрастните хора. 

"Обикновено, ако вземем омега-3 в естествената му форма, например чрез рибата, тя се комбинира с витамин D, което също намалява тревожността, депресията и подобрява концентрацията  ", добавя тя. 

Соломатина отбелязва, че омега-3 се съдържа освен в рибата и в лененото семе, ръжта и синапено масло, в някои гъби и във висококачественото месо. / Zdrave.to