В интервю за руския вестник “Комерсант” президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович дипломатично замазва гафа на “кавалера” Путин, когото пазеха от дъжда с чадър на закриването на световното първенство по футбол докато тя стоеше под пороя до него. Не обърнала внимание, важна била емоцията от ставащото на терена и т.н., казва тя в отговор на първия въпрос ( явно и по важност в интервюто).

 

 

 

 

Канейки Путин на посещение в Хърватия обаче, тя  в същото време далеч не е толкова дипломатична в разговора по същество, когато става дума наистина съществения въпрос за енергетиката и зависимостта от Русия. Поводът да припомни, че Хърватия няма да търпи втори път да й прекъсват снабдяването с газ от Русия, както през януари 2009 г., е подканващият въпрос на руския вестник да коментира заявеното желание на българския президент Радев в интервю за руския сайт “Ъ”, в което той лансира идеята ( изненадващо и за българите, защото не беше нито коментирана, нито консултиран предварително в България), че има желание през българска територия да премине руски газопровод.

“За мен на този етап това е абстрактно разсъждение”, отсича Китарович без заобикалки и пояснява, че вече са обсъждани толкова много провалени ( подобни) проекти, че тя би искала първо да види конкретни планове и след това да изразява мнение. https://www.kommersant.ru/doc/3700515

— А президент Болгарии Румен Радев в интервью “Ъ” заявил, что хотел бы, чтобы через территорию Болгарии прошел прямой газопровод из России. Вы бы таким проектом заинтересовались?

— Для меня пока это только абстрактные рассуждения. Мы до того уже обсуждали столько проектов, которые не были реализованы, что я сначала хотела бы посмотреть на конкретные планы, а потом уже высказывать свое мнение.

Конечно, для Хорватии иметь независимые и диверсифицированные источники поставок газа было бы важно. Мы не можем зависеть то от одного, то от другого кризиса и вдруг остаться без газа для наших домохозяйств и нашей промышленности, как это было зимой 2008–2009-го. Но нам нужна диверсификация маршрутов поставок, чтобы предупредить сбои, которые оборачиваются скачком цен или заморозкой работы предприятий.

Преведено от (не много ) дипломатичен език на публицистичен,  Китарович упреква косвено българския си колега Радев в сепаративни фантазии по въпроси, които би трябвало да бъдат обмислени, преди да бъдат поставяни на дневен ред. 

Явно не само във футбола нашите управници има какво да научат от хърватите, както се вижда от факта каква е нашенската “представителна извадка” на върха на държавата и аналогията й в Загреб.

 

Share on Facebook