Всеки ден човек се докосва до хиляди предмети - дрехи, храна, електроуреди, съдове, машини и техника, сувенири играчки и какво ли още не.

Толкова сме свикнали с всичко това, че не ни прави впечатление когато бръкнем в гардероба и от там вземем някоя дреха, или си приготвим закуска, или включим телевизора. Всъщност предметите могат да бъдат колкото полезни, толкова и опасни.

 Учените са посочили 5 неща, които се допират до нашето тяло и представляват опасност за живота. В същото време за повечето хора те изглеждат абсолютно безобидни.

Връзките на обувките. Знаете ли, че връзките са толкова опасни, че в някои офиси в Обединеното кралство те официално са забранени? Разбира се, става въпрос за  развързани връзки, които човек може да настъпи, да се спъне и да падне, и да получи сериозна травма. Това е особено опасно, ако вашата работа е свързана с носене на тежки предмети. Освен това, връзките могат да се оплетат във всяка машина или да се закачат в ескалатор, например.

Слушалки. Ако имате навика да се движите със слушалки, дори не си давате сметка колко опасно е това за здравето ви. Фактът, че звучи силна музика в ушите ви отвлича вниманието ви и вероятността да пострадате при пътен инцидент се увеличава. Освен това може да се блъснете в нещо или да паднете в отворена шахта.


Дълги шалове. Чували ли сте историята за смъртта на известната балерина Айсадора Дънкан? Возейки се в колата на свой приятел, шалът ѝ се оплита в колелото на автомобила и я задушава преди шофьорът да е разбрал за инцидента. Такива инциденти се случват не толкова рядко, колкото мнозина мислят, но носенето на дълъг шал, който също не е скрит под дрехите, представлява сериозна опасност за вашето здраве. Също не слагате такива шалове когато карате велосипед.


Обувки с високи токчета. Безбройни проучвания доказват огромната вреда, нанесена върху здравето на жените, като носят обувки с висок ток. Това е свързано с изкривена стойка, но и възпаление на ставите, болка в стъпалото и увреждане на нервите. Има още една опасност: колкото по-високо са петите ѝ, толкова по-трудно е на жената да запази равновесие, докато се движи. Рискът от падане, болезнени синини и фрактури нараства.

Мобилни устройства. В медиите вече има няколко истории за спонтанни пожари и дори експлозии на телефони, които сега се намират в джобовете на собствениците си. Особено опасно е да се купуват телефони от непроверени продавачи, които могат да търгуват с ниско качествени продукти от съмнителни съставки, но на атрактивна цена.