Прокуратурата направи нови разкрития за арестувания катаджия и още три лица замесени в регистрирането на крадени коли в Габрово.

Преди началото на пресконференцията беше отправена молба към журналистите за търпение и разбиране: "Такива акции ще има и в бъдеще, но ще предпочитаме да даваме информация по такива случаи". 

"Става въпрос за досъдебно производство, касаещо организирана престъпна група, в която участват слежители на ОДМВР-Габрово, включително и един, който е на ръководна позиция. Поздравявам колегите от "Вътрешна сигурност" за добрата работа. Специализираната прокуратура в работата си няма да допуска компромиси", каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев. Дали има извършено престъпление ще реши наблюдаващият прокурор. Ако има такова, то то ще има отделно производство. 

"Бяха направени опити от ОДМВР-Габрово да се попречи на работата. С постановление на наблюдаващия прокурор г-н Кънев е възложено на "Вътрешна сигурност" и дирекция "Инспекторат" да се проверят действия на служители и дали те отговарят на длъжността, която заемат. То е изпратено и до главния секретар на МВР, както и до вътрешния министър", допълни още Гешев.

"Групата е действала от началото на 2016 г., като предмет на дейност е била сключване на договори за наемане на автомобили от висок клас от Германия. В различни градове, включително и в Габрово, са били извършвани интервенции върху рамите, документите са с неистинско съдържание и колите са продавани", заяви прокурор Петров.

"Към този етап под отговорност са подведени четири лица. Събрани са данни за 14 автомобила, като сред тях са кемпери за по над 100 000 лв. На лица чрез неистински документи им се създава банкова легенда в Германия и трудов договор. Получават наема върху скъпите автомобили и бързо се закарват в гаражи на групата. Пренабиват се номерата и се махат всички проследяващи устройства. След това са продавани на добросъвестни лица. Участието на длъжностното лице - той има пряко участие в регистрирането на автомобилите с пренабити номера, канала в КАТ и оформянето на цялата преписка по регистрацията на автомобили. Намерени са и парични средства с отпечатъци от ръководителя на престъпната група", съобщи наблюдаващият прокурор Кънев.

Относно задържания полицай, прокурорите казаха лаконично: "Офицер с ръководни функции, началник група "МПС, водачи и административна дейност"". Другите задържани били "бизнесмени", които не са криминално проявени или известни на службите. Всички останали от арестуваните са от Варна, а един бил в държава от ЕС. Регистрацията на автомобилите винаги е ставала в ОДМВР-Габрово, но обикновено на гранични пунктове автомобилите са хващани, че са с пренабити рами. Още веднъж беше уточнено, че собствениците им са добросъвестни и изобщо не са предполагали, че колите са крадени. До момента има данни за 10 коли, но бройката може да нарастне. 

"Без да е приключила проверката, няма как предварително деянието да го разглеждаме като административно или престъпно", разкри още прокурор Кънев за опитите на ОДМВР-Габрово да попречат на акцията. 

Част от играта била обявяване на автомобилите за откраднати в чужда държава. Това именно събудило интереса на нашите полицаи и те са потърсили германските власти за съдействие. "У него са намерени 66 банкноти по 20 лева и 10 банкноти по 100 лв. - почти 5000 лв., горе-долу колкото му е тарифата", уточни Кънев. Мерките за неотклонение на трима от задържани, включително и на полицая ще бъдат внесени в специализирания съд докрая на деня, а за четвъртия има издадена европейска заповед за арест.