Учените от университета в Тексас в Съединените щати установиха, че вещество, съдържащо се в пастата за зъби и в козметиката, може да причини диабет тип 2. Техните изследвания са публикувани в списание Chemical Research in Toxicology.

Отбелязва се, че това химично вещество е широко използвано в хранителната промишленост и козметологията заради свойството си да придава снежнобял цвят на обектите. Освен това то се е считало досега за безвредно за хората.

Свойствата на титановия диоксид Е171 стават известни в средата на ХХ век, когато той заменя вредните багрила на базата на олово, а през 70-те години производството му става масово. От това време, според учените, броят на заболяванията от диабет тип 2 се е увеличил четирикратно. По този начин те смятат, че това химично вещество може да бъде свързано с диабета.

За да потвърдят предположенията си, изследователите извършили изследване с единадесет доброволци, от които взели проби от панкреатична тъкан. В резултат на това в анализите на осем човека бил открит титанов диоксид Е171 и всички те боледували от диабет тип 2. Другите трима били здрави и в анализите им това химично вещество не се съдържало.

По този начин изследователите стигат до извода, че титановият диоксид може да бъде едно от веществата, които могат да причинят захарен диабет тип 2. Сега учените искат да проверят резултатите от изследванията си върху големи групи хора.

Захарният диабет тип 2 е метаболитно заболяване, което се развива в резултат на намалена чувствителност на тъканите към действието на инсулина. Към днешна дата над 422 милиона души по света боледуват от диабет, а 90% от тях имат диабет от втори тип./zdrave.to