Някои жени смятат, че слънчевите лъчи подобряват състоянието на кожата на гърдите, борят появата на всякакъв род пъпки и осигуряват достатъчно количество Витамин D. И при всяка възможност бързат да свалят горнището на банския си на плажа. 

Истината е, че нещата не са толкова прости, а събирането на тен по монокини може да се окаже много опасно занимание. 

Кожата на млечните жлези е много по-нежна от тази на ръцете например. Подкожните мазнини при нея са със съвсем друга структура. Затова и най-опасно за нея е UV лъчението - бета лъчите безпрепятствено проникват във  вътрешните жлезисти тъкани на гърдите и могат да предизвикат лоши изменения. Освен това, под парещото слънце неприкритата кожа на гърдата бързо изтънява, а еластичността й се нарушава.  

Особено податливи на ултравиолетовите лъчи са зърната. При слънчеви бани без горнище те могат да станат груби и напукани. Именно поради тази причина в солариумите се дават специални тампони за зърната.

Но ако все пак искате да постигнете равен загар, не оставяйте гърдите си открити повече от 5-7 минути. 

Проблемът с монокините не е само естетически. Според статистиката, над 30% от жените над 30-годишна възраст имат различни уплътнения в гърдите. А прегряването и преките слънчеви лъчи могат да провокират изостряне на мастопатията и растеж на кисти, предупреждават специалисти. При фиброзно-кистозната мастопатия, фиброаденоми и  интрапростатни папиломи се усилва рискът от превръщане на клетките в онкологични. 

Бъдете много внимателни, ако по гърдите си имате тъмни изпъкнали бенки. При продължително излагане на слънце клетките им могат да се превърнат в злокачествени. Освен това, слънчевото изгаряне може да провокира развитието на много агресивен злокачествен тумор - меланом.

Най-добре е да събирате тен с бански, който не е с дебели подплънки. От тях гърдите прегряват. Това увеличава риска от обостряне на възпалителните заболявания на гърдата./jenata.blitz.bg