Хотел "Хелвеция”, намиращ се в курорта Слънчев бряг е обявен на публична продан от частен съдия-изпълнител за сумата от 2,88 млн. лева. Луксозната сграда е с общo РЗП от 3638 кв.м и се намира на 300 метра от плажа в западната част на курорта.

„Хелвеция” е собственост на 60-годишния бизнесмен Митко Лазаров Георгиев от Петрич. Задълженията на собственика към кредитори, доставчици, персонал, общинска и държавна администрация е довело до намесата на ЧСИ-то, разказва "Флагман".

Хотелът разполага с леглова база от 132 места, ресторант, рецепция, лоби бар, два асансьора и открит басейн за възрастни и деца.

Пазарната ниша за продажба и управление на хотелски активи заема все по-голям дял от пазара на недвижими имоти в България, сочи статистиката. Според данни на НСИ, хотелите предлагащи се за продажба с 5 звезди са 44, а тези с 4 звезди - 250. Над една четвърт от тях се намират в Бургаска област и два пъти по-малко във Варна.

Причините за това са в голямото количество новопостроени площи и недостатъчната опитност в управлението на такъв бизнес. Допълнителен натиск оказва и отдаването под наем на апартаменти във ваканционните комплекси.