Всеки жител, постоянно или временно пребиваващ в Букурещ, ще има право на ваучер за закупуване на нов еко автомобил, когато върне старата си кола. Това предвижда проект, който ще бъде внесен за одобрение в Общинския съвет на румънската столица в близките дни.

Кметството на Букурещ планира на първо време да раздаде 5000 "еко-ваучера”, всеки на стойност по 9000 леи или 3783 лв., които да се използват при закупуване на нови незамърсяващи околната среда автомобили. Новината съобщи агенция Медиафакс, цитирана от "Труд".

В проекта на решение е записано, че "еко-ваучерите" ще бъдат използвани за закупуване на нови автомобили с норма на замърсяване, която осигурява намалени емисии – Евро 6, недизелови или електрически автомобили.

"Необходимата сума за прилагане на програмата ще бъде осигурена от местния бюджет на община Букурещ”, се уточнява още в документа.

Всеки жител на Букурещ с постоянно или временно местожителство ще може да използва "еко ваучера" при закупуването на нов автомобил с намалени емисии, недизелов или електрически.

През юни м. г. кметството на румънската столица лансира друг проект с цел подобряване качеството на въздуха в града. По програмата "Велосипедисти в Букурещ” бяха раздадени 5000 ваучера на стойност 500 леи всеки (210 лв.) за закупуване на обикновен или електрически велосипед, тротинетка или устройства от типа "Сегуей” или "Найнбот”.

Право да получат ваучер имаха жители на Букурещ на възраст над 18 години, с постоянно или временно местожителство в румънската столица.