Знаете ли, че освен да съхранява свежестта на хранителните продукти, хладилникът може да се използва за още много други неща? Той може да изпълнява функциите на пералня, да дезинфекцира дрехи и дори да удължава живота на неща, които нямат нищо общо с кухнята! 

Днес решихме да ви представим най-интересните и неочаквани предложения за използване на кухненския хладилник. Проверете как работят, ние вече го направихме и не съжаляваме! 

Изпиране на дънки

Компанията Levi’s, която е загрижена за екологичната ситуация на планетата и разхода на вода, предлага да използвате метода на замразяване за джинсите си като алтернатива на прането. Е, все пак ще трябва да ги пускате от време на време и в пералнята, но това ще е няколко пъти в годината. 

Какви са преимуществата на този метод? Всички бактерии измират, а цветът се запазва. Неприятният мирис изчезва, а отпуснатите дънки се свиват. 

За да "изперете" дънките си по този начин, трябва да ги поставите в платнена торба и да ги оставите в камерата за една нощ. 

Да удължите живота на любимите си вещи

В хладилника може да съхранявате не само месо и зеленчуци, но и любимата си козметика, чорапогащи, свещи и кафе.

Чорапите и чорапогащите ще станат много по-здрави, ако ги сложите в камерата. За да укрепите влакната им, трябва да ги напръскате с вода и да ги сложите в полиетиленова торбичка. Оставете ги за няколко часа в камерата, след това ги извадете и изсушете. 

В камерата може да съхранявате и слънцезащитни спрейове; органични кремове; парфюми (в отделен контейнер, за да се предотвратите проникването на чужди миризми).

Кафето ще съхрани своя аромат за по-дълго време, ако държите зърната в плътно затворен пакет в камерата. Но експертите съветват да правите това, ако сте си купили много кафе и няма как да използвате цялото количество в рамките на месец. 

Що се отнася до свещите - не е нужно да ги държите в камерата през цялото време. Достатъчно е да ги оставите на студено няколко часа, преди да ги запалите. Така те ще горят по-дълго от обичайното. 

Да разделите залепнали неща

Залепналите една за друга снимки са често срещан проблем, особено ако съхранявате фотографиите си в кутии. За да разделите снимките, без да се притеснявате, че ще ги повредите, ги сложете в полиетиленова торбичка за 1 час в камерата. След това ги извадете и ги разделете с помощта на не много остър нож. 

Ако искате да отворите плик, без да го разкъсате, го сложете в найлонова торбичка и го подръжте в камерата за няколко часа. Лепилото ще загуби своите свойствата и плика ще се отвори много лесно с помощта на канцеларско ножче. 

Проблеми с обувките

За да премахнете неприятния аромат от любимите си обувки, просто трябва да ги оставите за една нощ в хладилника. Предварително ги поставете в полиетиленов плик. При лачените обувки това не действа, защото ароматът може да изчезне, но покритието на обувката ще се прецака. 

А ако новите ви обувки не спират да ви стискат, с помощта на хладилника може да ги уголемите с половин размер. За целта ги поставете в полиетиленов плик, залейте ги с вода и го затворете добре. Сложете ги в камерата за една нощ. Водата постепенно ще замръзва и ще разтегне обувката. 

Съхраняване на цветя

Ако сте купили букет за събитие, което е след няколко дни, може да запазите свежестта му с помощта на хладилника. Студеното действа особено добре на лалетата и хризантемите. Загънете ги в хартия, а стеблата им обвийте с влажна тъкан. 

Ако смятате да държите в хладилника други цветя, трябва да ги натопите във вода, а горната им част да бъде увита с хартия. 

Изключително важно е да съхранявате цветята на отделен рафт, защото те отделят вещества, които ускоряват процеса на изсъхване. 

За по-голямо количество пуканки

Смятате да се поглезите с пуканки, докато гледате любимия си филм? За да се опукат колкото се може повече зрънца, предварително оставете  пакетчето за известно време в камерата. След като го извадите, веднага го сложете в микровълновата печка. 

А вече приготвените пуканки може да съхранявате в камерата около 2 седмици. След като ги извадите, те ще са все така хрупкави и свежи. 

Да украсявате чаши

Охладените чаши изгледат толкова ефектно, а да пиеш коктейли от тях е много по-приятно. За да направите чашата и замразена и със скреж, потопете гърлото й в лимонов сок, след това в захар, след което я сложете в камерата за половин час. Скрежът няма да се рони, а ефектът "ледена чаша" ще се запази около 15-ина минути. 

 

Изтребване на акари

Една от най-разпространените причини за поява на алергии са акарите, които живеят в чаршафите, покривалата и възглавниците. Да сменяте непрекъснато нещата си не е изход, а този метод на замразяване работи перфектно. Акарите се чувстват добре на стайна температура, но когато градусите са по-високи или по-ниски, те умират. 

 

Изтупайте добре нещата, които искате да дезинфекцирате, сложете ги в пакет и ги поставете в хладилника или камерата за една нощ. Правете редовно подобна профилактика, особено ако сте склонна към алергии.

 

За берекет в градината

Ако сте запален градинар, със сигурност не спирате да мечтаете за по-голяма реколта. А хладилникът е отлично място, където може да заложите по-голям потенциал на семената, които ще засадите. 

Задължително изсушете добре семената, сложете ги в хартиен плик и ги съхранявайте в камерата. Така разсадът ви ще изникне по-бързо, а семената, който ще покълнат, ще бъдат много повече. 

Един съвет - в камерата може да съхранявате семена не повече от половин година. /jenata.blitz.bg