Аварията в атомната централа в японската префектура Фукушима отпреди 7 години е довела до увеличено съдържание на радиоактивни частици в калифорнийско вино, съобщава в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.
Изданието цитира изследване на френски специалисти от Националния център за научни изследвания. Екипът анализирал съдържанието на калифорнийски червени и розови вина, произведени от реколтите 2009-2012 година. Учените използвали метода на нискофоновата гама-спектрометрия, с който измерили количеството на радиоактивни частици.
Във вино, произведено след 2011 г., били открити високи нива на цезий-137. Това е техногенен изотоп, който се образува при делене на ядрата в атомните реактори.
Френските учени изтъкват, че тези радиоактивни нива не са опасни за здравето. Концентрацията във виното била много ниска, малко надвишаваща естествената радиация на околната среда.
Прочетете още
- 08:00 Огледалната дата 24.04.2024 г.: какво можете и какво не бива да правите днес
- 09:00 Варненец: Така ли си представяхте бъдещето с е-колите? СНИМКА
- 10:00 Спасиха пребития полицай от "Криминална полиция", но има нужда от помощта ни
- 12:00 Астролог обеща кариерно израстване за три зодии до края на април