Нужен е санкционен натиск за успешното ядрено разоръжаване на Северна Корея, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео пред журналисти, предава руската агенция Regnum.

Държавният секретар отбеляза, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е "настроен оптимистично" относно перспективите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, и той споделя мнението му, но за да се постигне тази цел са необходими „пълномащабни санкции".

Помпео повтори вече казаното от Вашингтон, че Северна Корея извършва контрабандата на нефтопродукти, значително надхвърляйки установените от ООН квоти.

Също така според него проблемът е в доставките на въглища при заобикаляне на санкциите срещу Пхенян и продължаващото присъствие на севернокорейските работници в редица страни, съобщава "Фокус"

Агенцията припомня, че в петък стана известно, че Русия и Китай не подкрепят искането на САЩ в Съвета за сигурност на ООН за пълната забрана на доставките на петролни продукти за Северна Корея, с молба за повече време, за проучване на ситуацията.

Вашингтон заяви, че Северна Корея е нарушила своята квота за внос на петролни продукти за 2018 г., като за периода от януари до май е закупила повече от 750 хиляди барела петрол при квота от 500 хиляди барела.