15 млн. лв. са били неизплатените възнаграждения на работници у нас за първото полугодие на годината. Това сочат данните на Инспекцията по труда, цитирани от "Монитор".

Сумата е с 3 млн. лв. по-малко спрямо същия период на 2017г. Бум на неизплатени заплати е имало в годините на икономическа криза, като тогава те са достигали до 100 млн. лв. Същевременно след намесата на Инспекцията по труда изплатените възнаграждения са се увеличили с 2,3 млн. лв. и са достигнали 12,4 млн. лв.

Предприятия, които са се намирали в моментна ситуация на затруднение, но са имали перспектива са теглили заем, за да прекратят забавянията, обясняват от инспекцията. Друга част са обявили несъстоятелност. За 26 от фирмите пък Агенцията е инициирала откриване на производство по несъстоятелност.

Освен това за първите шест месеца на годината инспекторите са извършили 22 091 проверки в 18 138 предприятия. Работодатели най-често нарушавали условията, свързани с безопасността и здравето, както и трудовите правоотношения. Установени са 95 165 нарушения, а сумата на влезлите в сила наказателни постановления е 8 млн. лв.

Злополуките в традиционно най-рисковия сектор строителство пък са намалели. Въпреки това всеки пети издаден от контролните органи на Агенцията акт е бил за проблем на строителен обект. 50% от тях са за безопасни и здравословни условия на труд. Падането от височина и удар от електрически ток са едни от най-честите причини за трудови злополуки, довели до смърт на пострадалите работници в бранша.

С фатален край са завършили само 3 инцидента. Необезопасяването на асансьорни шахти, стълбищни площадки, тераси и прозорци също е сред основните причини за голям брой от инцидентите.