Според средносрочните прогнози до края на юли не можем да очакваме температури над 34-35 градуса, нито особена промяна на времето, което е по-типично за есен, отколкото за лято.

 

19 юли беше един от най-студените дни през това лято, в София беше ветровито и с ниска облачност - типично есенна атмосфера. Средносрочните модели показват запазване в близките 10 дни на тази циркулация над Източна Европа и Балканите.

 

През уикенда се очаква затопляне. Ще бъде предимно слънчево, като изключим крайните източни и североизточни райони. Температурите ще се повишат от 27 до 34 градуса. В събота е възможно да има повече облаци над крайните североизточни райони и дори да превали, но за кратко.

 

По-сериозно влошаване на времето се очаква в началото на следващата седмица. В понеделник в късния следобед и главно през нощта срещу вторник времето над цялата страна ще се влоши, почти над всички райони ще има валежи, които ще продължат и във вторник вечерта и отчасти в сряда. Това ще се дължи на център на ниско налягане, който ще се позиционира южно от България. Ще бъдат понижени и дневните температури, главно в Западна България ще се почувства по-сериозно захлаждането, докато в низините на Южна България пак ще е хладно, но температурите ще са типично летни. Тогава ще има и повече валежи, гръмотевична дейност и бури също са възможни. Валежите във вторник може да са по-интензивни.

 

В четвъртък и петък, почти до края на следващата седмица в следобедните часове ще се запази вероятността от гръмотевична дейност в различни райони на страната, главно в планинската част.

 

Влажното време се очаква да се запази до края на юли, а и в началото на август.