Със своите неприятелски и донякъде войнствени изказвания към Европа американският президент Доналд Тръмп предизвика сериозни негативни коментари по целия свят. Но и все повече американци вече не разбират своя държавен глава.

„Срамувам се от него и съм шокирана“, твърди в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt Мадлин Олбрайт, бивш държавен секретар на САЩ, когато е запитана за заплахите на Тръмп към НАТО и съвета му към Тереза Мей да даде ЕС на съд.

„Тези изказвания противоречат на всичко, на което се уповава висшата дипломация. Част от случващото се за мен е чиста мистерия. След интервюто му в „Sun“ той се изправи до Мей и каза: „Прекарахме си добре“... Дори след напрегнатата среща на върха на НАТО той каза, че това е била най-добрата среща, която е имал алиансът. Научих в живота си, че винаги има нещо повече от обикновена аудитория. Тръмп изглежда придава голямо значение на това грубите му послания да стигнат до публиката. Но какво наистина се случва зад затворени врати - не знаем“, заяви бившият дипломат номер 1 на САЩ.

Запитана от германския журналист дали смята Доналд Тръмп за фашист, Олбрайт казва, че той не е такъв, но е най-недемократичният президент в модерната история на САЩ. „Той не разбира, че демокрацията обхваща както волята на мнозинството, така и правата на малцинството“.

В ролята си на държавен секретар Мадлин Олбрайт се е срещала и с тогавашния диктатор на Северна Корея Ким Чен Ир. Сега тя изказва недоверие, че Пхенян ще се разоръжи.

„Сигналите не са добри. Макар че срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун премина приятелски, Северна Корея успя да извлече много от срещата на върха, без да се налага да направи нещо в замяна. Спряхме военните си учения в Южна Корея, а Северна Корея все още не е направила нищо в замяна. Не е постигнато съгласие относно ясната дефиниция на термина „денуклеаризация“, да не говорим за процес на преглед на разоръжаването. Срещите на върха в Сингапур с Ким и в Хелзинки с Владимир Путин очевидно не бяха добре подготвени. А това е проблем“, заключава бившият топ дипломат на САЩ.

Какво смята  Олбрайт за разпалваната от Тръмп търговска война вижте в продължението на материала в Investor.bg