За сериозна измама сигнализираха жители от Айтос. Те разказаха, че роми с микробус със софийска регистрация обикалят града и търсят "жертви", предлагайки им "евтини" ремонти. Винаги минавали с един и същ номер - цената им е ниска, защото „им останали материали от стар обект“, пише "Флагман".

Насочвали се обикновено към по-възрастните местни жители. Собствениците на имоти, подмамени от изгодните според тях условия се доверявали на ромите и подписвали договор, който обаче бил завишаван в последния момент на многократно по-висока цена от първоначално обявената.

„Свекърът ми избра летния сезон за дългоочакван ремонт на фасадата. Изведнъж пред двора спря жълт микробус, откъдето излязоха две момчета и предложиха да санират къщата на ниска цена. Аз имах работа и излязох няколко минути по-късно, но когато се освободих проверих за какво става въпрос и стигнах до извода, че това е измама. Позвъних на свекъра ми, за да го предупредя, но той ми каза, че вече го били накарали да подпише. От първоначалното предложение – 650 лева, сега той трябва да плати на циганите 5500 лв.!“, разказа жена от Айтос, която пожела да остане анонимна, но е съдействала на разследващите и е готова да свидетелства срещу башмайсторите.Мургавите строители дори започнали ремонта, като поставили плоскости на 25 квадрата от къщата на свекър й. Собственикът, виждайки колосалната сума, казал на работниците да спрат, но те настояли да им бъде заплатено. С множество договорки цената паднала от 5500лв. до 2000лв. и накрая до такава, близка до първоначалната – 850лв., но само за монтираните вече изолации. Това бил единственият начин да си тръгнат работниците. Взели парите за няколко плоскости и напуснали тази къща, продължавайки да търсят нова жертва.

Айтозлийката, отишла в Районното управление на МВР, където е образувана преписка и се извършва проверка.

Според юристи контрактът, който тя е подписала е "нищо повече от хвърчащ лист" и няма никаква стойност. От него става ясно, че изпълнителят се казва Иван и още не е навършил 19 години. Дали това е лицето, което е предложило да извърши ремонта - може само да се гадае, защото нито един от двамата "строители" не са местни и са напълно непознати за айтозлии.


Това е въпросният договор, който има съмнителна правна стойност

„Предупреждавам съгражданите си за тази измама, защото тези нагли цигани разчитат на вашето невнимание и на доверчивостта на близките ви, особено ако са по-възрастни. Ние сме виновни за грешката си, която е много глупава, но нека и други не се подлъгват – все пак толкова много възрастни хора стават жертви на най-обикновени телефонни измами ежедневно, та какво остава за схема от този тип“, коментира пострадалата от наглата измама.