Политологът Анастас Стефанов от "Тренд" обявява рейтингите на политиците в края на политическия сезон след първото българско европредседателство, скандалите между обединените патриоти, кризата с чумата в Странджанско и лавината от събития, които заля страната през последните 6 месеца.

"От 2013 г. българинът живее в несигурност, нестабилност и прави избори. Има политическа умора, която се е настанила в българското общество, затова повече от половината от българите не желаят да има нови избори. Оказва се, че това, което виждаме като вихър в столица, не е със същия резонас в страната. Напротив!", заяви политологът.

"Има и друг аргумент за това - след десетилетие на лоши икономически показатели и безпрецедентна икономическа криза ние виждаме как България през последните 2 години макар и колебливо започва ръст, рекордно ниски нива на безработица, по-скоро работодателите се оплакват, че няма работна ръка", допълни той и обясни, че в различни сектори няма натрупване на макроиконоомическо и социално напрежение, каквото е имало през 2013 г.

"Рейтингът на Борисов е безпрецедентен в най-новата ни история, политическият бекграунд на Борисов е безпрецедентен. Самият исторически факт, че Борисов е за трети път министър-председател, без да има отпор във вътрешнопартиен план и отпор като някаква конкурентна фигура, която да оспори неговата политическа легитимност, е феномен", заяви Стефанов.

И допълни, че фактор за това е и умелото превъплъщение на Борисов в различни роли - този, който помирява дясното политическо пространство, във външнополитически план, експлоатирайки тази тема още преди президентските избори, а след европредседателството вече получил и категоричните положителни международни оценки. "Това е политически капитал", оцени политологът. Но допълни, че оттук нататък премиерът ще трябва да акцентира върху вътрешнополитическите теми, за да не се получи вакуум.

"Валери Симеонов има доста сериозно публично присъствие, неговата разпознаваемост се е покачила. От друга страна той се занимава с проблеми, които са във фокуса на общественото внимание, проблеми, които със сигурност винаги имат на негова страна поне една част от публиката, проблеми, с които никой не се е занимавал десетилетия и проблеми, които са оставени на самотек от години насам", обясни политологът повишеният рейтинг на вицепремиера. И допълни, че освен това той успява да ги комуникира популярно. Според него той запълва вътрешнополитическия вакуум и няма сериозен конкурент, който да налага вътрешни теми. "Това му позволява да си проправи път сред гората от рейтинги", смята Стефанов.

"Корнелия Нинова и БСП се занимава с конфликтите на елитите, а не със социалните проблеми. Тя се държи като лидер, който се окопава, а не, който се утвърждава", обясни политологът причините социалистическата партия да не надраства по рейтинг ГЕРБ. Освен това според него сегашната подкрепа за БСП е максималната, която може да получи.

Според Стефанов президентът Румен Радев вече е загубил периферната си подкрепа, а внушенията, че се стреми да се сдобие с политическа сила го вади от контекста на национална фигура и работи срещу него.

И още: какво съсипа старата десница, върху какво трябва да се съсредоточат управляващите след ваканцията и ще имаме ли спокойно политическо лято?

Драмата с избитите животни показва сериозен комуникационен проблем на институциите и тяхната непрозрачност, смята Стефанов. Проблемът е доколко институциите са там, на терена на проблемните звена.