Хакери са откраднали личните данни на около 1,5 млн. души в Сингапур. Това е около една четвърт от цялото население. За престъплението съобщиха местните власти, цитирани от Си Ен Ен.
 
Хакерите са проникнали в базата данни на здравната служба в „умишлена, целенасочена и добре планирана атака”, както се посочва в изявлението на правителството.
 
Жертвите са посетили лечебни заведения в периода между 1 май 2015 и 4 юли 2018 година. Откраднатите данни включват имена и адреси, но не и медицински данни. Открадната е информацията, че 160 000 души са получили определени лекарства.
 
„Данните не са повредени, например изтрити или променени. До други данни, като диагнози, резултати от изследвания или лекарски бележки, не е било достигнато. Не сме намерили доказателство за подобен пробив в други информационни системи на здравеопазването”, се казва в съобщението.
 
„Последователно и целенасочено” са били атакувани данните на министър-председателя на Сингапур Лий Хсиен Лунг, включително и тези за получени лекарства. Той два пъти е успявал да се пребори с рака.
 
По всички лични, че компютър, принадлежащ на „Синг Хелт” – една от двете големи правителствени здравни служби, е бил заразен с вирус, и през него хакерите са стигнали до базата данни. Ударът е направен между 27 юни и 4 юли.