Около 12.30 часа днес на км 323 км от „Тракия” в посока Бургас бяха стопирани бял микробус и ескортиращия го лек автомобил. В МВР е имало данни, че цигарите са поели са от нелегално депо в Пловдив огромно количество цигари, които е трябвало да бъдат разпространени по морето.
 
Микробусът е бил претъпкан със 100 мастербокса папироси без бандерол.
 
Арестувани на място двама мъже, единият е от тях е от бургаския квартал „Ветрен”, съобщава „Флагман”. Микробусът е бил претъпкан със 100 мастербокса папироси без бандерол (в един мастербокс има 50 стека цигари, б.а.). Неясно е дали са внесени от чужбина или са произведени у нас в нечия частна манифактура, подозренията са, че фабриката е била в Пловдив.
 
Мястото, при което са били блокирани бусът и лекият автомобил, е между Карнобат и Айтос. По пътя от Пловдив приносителите са били следени и чрез СРС-ата. Доказателствата срещу тях са железни.
 
Преди два дни при аналогична операция на ГДБОП бе разбита фабрика за цигари в бившата мандра край Карнобат, а ден по-рано криминалисти от РУ Несебър извадиха наяве същинската дейност на пловдивския транспортен бос Илиян Шаханов, който бе арестуван по обвинение, че автобусите му пренасят контрабандни цигари.
 
Както съобщихне, заканата на премиера Бойко Борисов - да сниши до 6 % нелегалното производство на цигари и разпространението им без бандероли, бе и с точно определен срок, тогава той даде и име на акцията – „Пречупване” и подчерта, че контрабандата ще бъде драстично намалена само за седмица. Това стана на 17 юли по време на връчванетo на наградите "Икономика на светло" от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).