Френският президент Еманюел Макрон уволни своя съветник Александър Бенала, предаде Скайнюз. Държавният глава на западноевропейската страна реши да уволни сътрудника си по сигурността заради появил се запис с Бенала. Участник в първомайски протест засне как чиновникът, облечен в полицейска униформа, бие участници в акцията.

Разпространените кадри предизвикаха негодувание. И опозицията, а дори и съюзници на стопанина на Елисейския дворец настояха Макрон да освободи съветника–побойник от длъжност.

 Прокуратурата във Франция започна предварително разследване за побоя и за незаконно обличане на полицейска униформа, пише "Гардиън".

Прокуратурата разследва за възможно повдигане на обвинения в насилие, извършено от държавен служител, както и за фалшиво представяне като полицай и незаконно носене на полицейска униформа.

Видеото, публикувано от "Монд", потенциално уврежда имиджа на френския президент, защото Александър Бенала e високопоставен служител в охраната в Елисейския дворец.

Преди Бенала е работил като телохранител и никога не е постъпвал в полицията. Той е поискал разрешение за еднодневна отпуска, за да "наблюдава полицейските операции" на Деня на труда на 1 май, когато бяха организирани демонстрации.

Видеото показва Бенала на площад в Париж, където силите за борба с безредиците използват сълзотворен газ и изтласкват протестиращи. Бенала, който носи полицейска каска, първо се вижда да сграбчва и дърпа жена, а после удря млад мъж.

След като "Монд" съобщи за инцидента през май, Елисейският дворец взе решение да отстрани Бенала от работа за две седмици и после го остави на административна длъжност. Бенала често е до Макрон по време на събития.