Извънредни мерки са въведени от началото на юли по границата с Гърция. Целта е да не се допусне на наша територия да премине заразата от „африканска чума“ по свинете.
 
На граничния пункт „Капитан Петко Войвода” се дезинфекцират преминаващите автомобили и се забранява вноса на храни, съдържащи свинско. Доктор Атанас Атанасов от Българската агенция за храните поясни: „Африканската чума“ е вирусно заболяване, което е много опасно за дивите и питомните свине, които са на територията на Република България. Хората не боледуват, но могат да бъдат косвено преносители на заболяването със своите хранителни продукти. При подаване на сигнал от „Гранична полиция” изземваме констатираните хранителни продукти, съхраняваме ги във фризер, след което същите се унищожават в екарисаж. Взети са адекватни мерки по всички пунктове, по границите на Република България”.
 
На пътниците се раздават листовки с информация за „африканската чума“. Те изчакват търпеливо щателните проверки в автомобилите и личният багаж. Засега няма регистрирани нарушения на българо-гръцката граница.
 
Засилен е контролът и на българско-румънската граница заради огнища на чума по свинете, която е регистрирана в Румъния.
 
Същевременно започна обеззаразяването на пътищата и в Пловдивска област. Определени са: магистрала „Тракия“ при разклона "Цалапица - Белозем" и пътищата между Карлово и Калофер, Първомай – Поповица, и пътят за Асеновград. Ще бъдат дезинфекцирани и по-големите паркинги в Пловдив. На входно-изходни артерии ще бъдат поставени и полицейски патрули.
 
Ловните дружинки в областта също са обучени за вземане на проби от дивите животни при отстрел.